Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μεγάλο λάθος το υδροηλεκτρικό στο Τρίστενο»

Εικόνα του άρθρου «Μεγάλο λάθος το υδροηλεκτρικό στο Τρίστενο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2023, 18:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην προσδοκία ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας δεν θα δώσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού, ισχύος 0,99MW, στο υδατορέμα «Γκούρα» στο Τρίστενο Ανατολικού Ζαγορίου καταθέτει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης που συμμετέχουν στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Άρης Σπέγγος και ο Θοδωρής Κορωναίος, είχαν ψηφίσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδροηλεκτρικού έργου. Οι δύο σύμβουλοι είχαν αποδεχθεί την αρνητική θέση του Δήμου Ζαγορίου και της Τοπικής Κοινότητας Τρίστενου, όπως και τις έγγραφες αντιρρήσεις οικογένειας βιοκαλλιεργητών.

 «Έχουμε συμφωνήσει ότι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας μετράει στις αποφάσεις μας, αλλά η περιφερειακή αρχή θέλει να αξιοποιεί αυτή την βασική παράμετρο κατά το δοκούν. Έτσι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία και τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, σεβόμενοι τις αντιρρήσεις του Δήμου Ζαγορίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κλιμάκιο της παράταξης, στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Ζάψας και ο κ. Σπέγγος, επισκέφθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου το Τρίστενο. Η παράταξη σημειώνει, μετά από την επιτόπια διερεύνηση, ότι πρόκειται για ένα έργο του οποίου η κατασκευή θα ακυρώσει στην πράξη τη μοναδική καλλιεργήσιμη έκταση που υπάρχει από τους Μηλιωτάδες μέχρι το Τρίστενο και ότι θα νεκρώσει ένα κρίσιμο τμήμα του υδατορέματος της Γκούρας, μήκους κοντά στα 3 χλμ. «Είναι μεγάλο λάθος της πλειοψηφίας που γνωμοδότησε θετικά και ελπίζουμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διορθώσει, όταν συνεδριάσει το ΠΕΣΠΑ και να μην εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους» τονίζει.

Επισημαίνονται επίσης «προβληματικά στοιχεία του έργου»: η μη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, οι ιδιοκτησίες που θίγονται, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, η μη σύνταξη ιχθυολογικής μελέτης και η κατασκευή του σταθμού παραγωγής «που φέρεται να κατασκευάζεται σε δασική έκταση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back