Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο… εμίρης στην Περιφέρεια και άλλες ιστορίες

Εικόνα του άρθρου Ο… εμίρης στην Περιφέρεια και άλλες ιστορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2017, 19:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκινάει από αύριο στα Γιάννενα το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο Grand Serai και ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, έσπευσε από σήμερα να οριοθετήσει πολιτικά κυρίως, το περιεχόμενό του. Και αυτό, είναι μια εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση με τις Περιφέρειες, για κάτι που πρακτικά, οι τρεις στους τέσσερις Δήμους της χώρας δεν μπορούν να διαχειριστούν: την κοινοτική προγραμματική χρηματοδότηση.

Ο κ. Πατούλης έθεσε το αίτημα για μεταφορά της διαχείρισης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στους Δήμους, λέγοντας, με το προσφιλές του… 80’s πολιτικό ύφος ότι «δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούν να είναι παρκαρισμένα στις Περιφέρειες και να αναλώνονται σε έργα ήσσονος σημασίας,  χωρίς ισόρροπα και αξιοκρατικά κριτήρια». 

Ο κ. Πατούλης δεν έχει εντελώς άδικο, στο γεγονός δηλαδή ότι υπάρχουν όντως Δήμοι που μένουν πίσω στις χρηματοδοτήσεις, όταν όμως ερωτήθηκε από τον Τύπο Ιωαννίνων για την πρότασή του προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να διαχειριστούν προγράμματα, μελέτες κ.λπ, μάλλον απέτυχε να απαντήσει.

Επί λέξει, είπε: «Ο δήμαρχος δεν είναι επαίτης κανενός, δεν ζητά χρήματα για το σπίτι του, αλλά για την περιοχή του. Αλλά θα πρέπει κάθε περιφερειάρχης να αποδειχθεί ότι κάνει τη δίκαιη διαχείριση, των δικών μας χρημάτων. Δεν είναι δικά του, δεν τα φερε από το σπίτι του, από την πατρίδα του. Είναι χρήματα των τοπικών κοινωνιών. Άρα με προδιαγραφές που θα τις δημοσιοποιεί, να αποδεικνύει ότι κάνει τη μοιρασιά με δίκαιο τρόπο. Αλλιώς έχει μπλέξει σε μια διαδικασία στην οποία κάποιοι Δήμοι έχουν πέντε πλατείες και κάποιοι καμία» τόνισε σε μια απάντηση που δεν συμπεριλήφθηκε στο επίσημο δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ για τη συνέντευξη που δόθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ.

Συνέχισε λέγοντας: «Εμείς λέμε αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη: οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τα περιφερειακά έργα, τα μεγάλα, αυτά της Μάνδρας που δεν γίνονται και όχι των τοπικών κοινωνιών που έπρεπε να δίνονται αμέσως γι αυτά τα χρήματα σε ένα σύμπλεγμα Δήμων για να μπορούν να τα διαχειρίζονται. (…)Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Σε λίγο θα δέρνουν τους περιφερειάρχες, όπως η κα Δούρου. Ωραία τα μεγάλα λόγια, σε λίγο όμως τα μεγάλα έργα δεν θα γίνονται γιατί έχουν μπλέξει και στα μικρά. Αυτά τα μικρά, θα έπρεπε αμέσως βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, αναγκών, εκτάσεων και κάποιων λογισμικών διαδικασιών να δίνονται επί τόπου στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί ποιο είναι το κριτήριο να δώσει 2 εκατ. σε ένα Δήμο και σε άλλον μόνο 500.000; Δεν θα σου απαντήσει, γιατί ‘ο εμίρης αποφάσισε’».  Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα μπορέσει να γίνει αυτό, τη στιγμή που οι Δήμοι, ειδικά οι περιφερειακοί και μικρότεροι, δεν έχουν ούτε καν μηχανικούς για τη σύνταξη των απλούστερων μελετών…

Στην ερώτηση αν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είναι… εμίρης, ο κ. Πατούλης επιφυλάχθηκε: «Εγώ αναφέρθηκα γενικά, δεν θέλω να πω για πρόσωπα, εύχομαι να αποδειχθεί από τους ‘φοβισμένους’ δημάρχους πανελλαδικά». Ωστόσο, η στάση του, την οποία συμμερίζονται δήμαρχοι της ΝΔ στην Ήπειρο, αλλά όπως φαίνεται και μια σημαντική μερίδα του κόμματος, προμηνύει ένα… ενδιαφέρον συνέδριο.

 Στα πιο ουσιαστικά, ο κ. Πατούλης ενημέρωσε για το πρόγραμμα του συνεδρίου και ειδικότερα για τις μελέτες που θα παρουσιαστούν, τις οποίες σύνταξε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το εκλογικό σύστημα και τη φορολογική αποκέντρωση, αλλά και τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της ΚΕΔΕ, στο οποίο απάντησαν περίπου 2.000 αιρετοί. Διαφώνησε κάθετα και «προσπέρασε» με σύνθημα το θέμα της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε απλή λογική» και αναφέρθηκε στις ειδικές θεματικές που θα γίνουν για πρώτη φορά, για διευθυντικά στελέχη των Δήμων. Είπε επίσης ότι «αν επιβληθεί όριο θητειών, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τους βουλευτές».

Με τον ίδιο τρόπο, δια της… προσπέρασης, ο κ. Πατούλης σχολίασε το θέμα των ελέγχων στους Δήμους. Είπε δηλαδή ότι εφόσον αρθούν οι ασυλίες και για τους υπόλοιπους αιρετούς, να «κάνουν όσους ελέγχους θέλουν», ότι «το 80% περίπου των καταγγελιών είναι αναίτιες» και ότι «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ηθικές κεντρικές κυβερνήσεις και ανήθικοι αυτοδιοικητικοί. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να σταματήσουν οι έλεγχοι, αρκεί να έχουν προληπτικό χαρακτήρα και όχι κατασταλτικό».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back