ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ενωμένη αντιπολίτευση» από τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Ενωμένη αντιπολίτευση» από τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017, 01:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κριτική στην κυβέρνηση έκαναν από τα Γιάννενα οι κ.κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι βρίσκονται στην Κόνιτσα για το θεματικό συνέδριο για τους ορεινούς Δήμους. Η πολιτική διάσταση μπαίνει αναπόφευκτα πιο μπροστά από το συνέδριο καθαυτό, καθότι στις δηλώσεις τους οι δύο δήμαρχοι έδωσαν ακριβώς αυτή τη διάσταση, τη στιγμή που ο κ. Πατούλης προετοιμάζει κάθοδο στον Δήμο Αθηναίων και ο κ. Καμίνης είναι υποψήφιος για πρόεδρος κόμματος.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου ουσιαστικά ζήτησε κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους να περάσουν στους Δήμους, όπως ο διορισμός δασκάλων ή γιατρών, συνοδευόμενες βέβαια από τους αντίστοιχους πόρους. Ζήτησε επίσης «ελεύθερη πρόσβαση» στο ΕΣΠΑ για τους Δήμους, για να «μην εξαρτάται ο δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε περιφερειάρχη». Βέβαια, για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι Δήμοι να αποκτήσουν υποδομή (διαχειριστικές αρχές κ.λπ.) κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν οι περισσότεροι.

«Από τα Ιωάννινα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Περιμένουμε από αύριο κιόλας, να μας καλέσει η κυβέρνηση να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας. Κι όχι μόνον για το πότε θα γίνουν εκλογές ή με ποιο σύστημα αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν. Θέλουμε να γίνει ένας διάλογος με ορίζοντα δεκαετιών, κι όχι λίγων μηνών. Σε αυτόν το διάλογο θα προσέλθουμε με συνέπεια κι ευθύνη, έχοντας στο πλευρό μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις νομοθετικές της ρυθμίσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων» και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους.

Ο κ. Πατούλης φρόντισε επίσης να απαντήσει έμμεσα (και όχι ονομαστικά) στην κριτική που έχει δεχθεί (και) από τον περιφερειάρχη Ηπείρου.  «Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα φαινόμενα ορισμένοι αιρετοί του Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξαπολύουν επίθεση και να φέρονται με ασέβεια απέναντι στους δημάρχους.Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επίθεση της Ρένας Δούρου στο Δήμαρχο Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτη. Με επιστολή της επιχείρησε να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση του έργου που αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «Ενέργειες όπως αυτή είναι καταδικαστέες από την ΚΕΔΕ. Η κα Δούρου, όπως και ορισμένοι συνάδελφοί της Περιφερειάρχες, αντί να κουνούν επιδεκτικά το δάκτυλο στους δημάρχους, καλό θα ήταν να ασκήσουν το έργο τους με σύνεση και με κεντρικό στόχο το όφελος των πολιτών», συμπληρώνει η ανακοίνωση. Ο κ. Καχριμάνης, πριν από μερικές εβδομάδες, είπε πως ο κ. Πατούλης είναι «εκτός τόπου και χρόνου»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back