Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ρόλο διαμεσολαβητικό κι όχι συγκρουσιακό

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2016, 19:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Έναν συμπαραστάτη αποκτούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που συνδιαλέγονται με τις υπηρεσίες του Δήμου και οι οποίοι ενδεχομένως οδηγούνται σε σύγκρουση με αυτές. 

Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ξεκίνησε να λειτουργεί. Είχε προηγηθεί πριν από έξι μήνες περίπου η εκλογή από το δημοτικό συμβούλιο (με αυξημένη πλειοψηφία) του δικηγόρου που θα είναι ο Συμπαραστάτης, του Χρήστου Πάνου. Δουλειά του προσώπου αυτού δεν είναι μόνο η διαμεσολάβηση μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών αλλά και η διατύπωση προτάεων προς τον δήμο Ιωαννιτών για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του. 

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τον κ. Πάνο, μίλησε για έναν «σημαντικό θεσμό της δημοκρατίας για την αυτοδιοίκηση». Υπενθύμισε δε ότι ο δήμος Ιωαννιτών είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που έχουν Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (σ.σ. η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει Συμπαραστάτη από την αρχή σχεδόν του «Καλλικράτη»). Απέδωσε δε αυτή την απροθυμία των δήμων σε δύο παράγοντες: στη φοβία τους να μην έχουν κάποιον στα πόδια τους να τους ελέγχει και στην πολιτική ανωριμότητα των δημοτικών συμβουλίων. «Είναι ένας θεσμός που θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο. Ήταν πολιτική επιλογή της σημερινής δημοτικής αρχής να δρομολογήσει την εφαρμογή του θεσμού, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει πιο αξιόπιστη τη σχέση του πολίτη με το Δήμο» τόνισε ο δήμαρχος.Υπογράμμισε τέλος ότι ο ρόλος του Συμπαραστάτη δεν είναι συγκρουσιακός αλλά διαμεσολαβητικός και ευχήθηκε «να ριζώσει ο θεσμός στον δήμο Ιωαννιτών». 

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο που έδωσαν τη δυνατότητα της λειτουργίας του θεσμού. «Έχουμε όλα τα εφόδια για να ξεκινήσει σωστά τη λειτουργία του ο θεσμός. Ήδη τις πρώτες δύο μέρες λειτουργίας του τα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αρκετοί πολίτες απευθύνθηκαν στο γραφείο» τόνισε. 

Ο κ. Πάνος υπενθύμισε πως, σύμφωνα με το νόμο, το γραφείο του Συμπαραστάτη είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει τον απολογισμό του στο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του έτους, ενώ χαρακτήρισε σημαντική μια ακόμη πρόβλεψη: τη διατύπωση εισηγήσεων προς το Δήμο για τη βελτίωση των δημοτικών του υπηρεσιών. Σημείωσε πως σε αυτές τις πρώτες μέρες λειτουργίας του γραφείου θα επιδιώξει μια γνωριμία με τις δομές του Δήμου και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν και κατέληξε: «Θα είμαστε σε επαφή με τη δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές δομές. Την κουλτούρα της συνεννόησης, της διαμεσολάβησης, της εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα τη φτιάχνουμε μόνοι μας, δεν έρχεται από το πουθενά». 

Το γραφείο του Συμπαραστάτη στεγάζεται στη διεύθυνση Καπλάνη 9. Τηλέφωνο 26513 61359 και email: symparastatis@ioannina.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back