ΕΛΛΑΔΑ

Με ρεκόρ ψήφων ο Κώστας Τασούλας

Εικόνα του άρθρου Με ρεκόρ ψήφων ο Κώστας Τασούλας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2019, 15:21
ΕΛΛΑΔΑ

Με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής. Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Παρών δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ. 

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής, οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους. 

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.

Ο κ. Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τις «ευχαριστίες, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου προς τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδος μου, των Ιωαννίνων, που επί εικοσαετία, σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας».

O νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλήςθέλοντας να σηματοδοτήσει τις προθέσεις του για τη λειτουργία της νέας Βουλής δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, καθώς και την τήρηση της τάξης και τόνισε ότι «καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας».

Έμφαση έδωσε «στην ποιοτική πολιτική υπόσταση της Βουλής», τονίζοντας ότι «μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι για την κυβέρνηση εξίσου αν όχι η επιτακτικότερη ανάγκη».

Μετά την εκλογή του κ. Τασούλα θα ακολουθήσει η εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ν.Δ. θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους Νικήτα Κακλαμάνη, Αθανάσιο Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα. Το Κίνημα Αλλαγής θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.

Θα ακολουθήσει η τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back