Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Με το πρόγραμμά μας και την κυβερνητική μας πρόταση να ξανακερδίσουμε τον κόσμο»

Εικόνα του άρθρου «Με το πρόγραμμά μας και την κυβερνητική μας πρόταση να ξανακερδίσουμε τον κόσμο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2023, 16:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Του Σάββα Δημητριάδη*

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21 Μαΐου μας έστειλε το μήνυμα. Σεβόμαστε απόλυτα την ψήφο των πολιτών. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Είναι η ώρα να αλλάξουμε, να διορθώσουμε τι δεν κάναμε καλά το προηγούμενο διάστημα και να συνομιλήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά με τους πολίτες.

Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη εξαιτίας των αρνητικών εκλογικών συσχετισμών που αποτυπώθηκαν στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η στιγμή όμως προσφέρει σε όλους μας τη μεγάλη ευκαιρία ανατροπής αυτών των συσχετισμών.

Αναλαμβάνουμε συλλογικά και με υπευθυνότητα να καταθέσουμε στους πολίτες την κυβερνητική μας πρόταση για μια ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας σε στέρεη βάση χωρίς αδικίες. Και τους καλούμε να γίνουν συμμέτοχοι.

Και αυτό είναι κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα για την πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν να αλλάξουν τις ζωές τους και τη χώρα προς το καλύτερο. Για όλους αυτούς που οι δυσκολίες και η ανασφάλεια τους έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα. Και για όλους που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Δίνουμε τη μάχη να ανακοπεί η προσπάθεια της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη να παγιώσουν μια οικονομική πραγματικότητα που θα ωφελεί τους ισχυρούς και κρατικοδίαιτους, ένα εφήμερο και ασταθές οικονομικό μοντέλο, αντίγραφο από το παρελθόν που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ήδη έχουν δοθεί από τη ΝΔ δισεκατομμύρια ευρώ σε λίγους ενώ αντίθετα στους μικρομεσαίους δόθηκαν τα «ψιλά». Και τα χρέη τους αυξήθηκαν. Το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι υψηλό αφού οι όποιες παρεμβάσεις δεν αφορούσαν την μείωση στην πηγή, δηλαδή εκεί που ξεκινάει η αισχροκέρδεια, στο ρεύμα, τις πρώτες ύλες και τα καύσιμα.

Πως σε αυτές τις συνθήκες μια επιχείρηση μπορεί να καταστεί βιώσιμη όταν και ο τζίρος συνεχώς μειώνεται.

Η παραγωγή συρρικνώνεται. Ταυτόχρονα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αναρριχήθηκε στα 38,37 δισ. ευρώ σε επίπεδα-ρεκόρ 14 ετών.

Τα εισοδήματα των πολιτών εξανεμίζονται στην κάλυψη βασικών αναγκών και υπηρεσιών που και για πολλούς ούτε αυτό είναι εφικτό, αφού έχουν περιορίσει ακόμα και την αγορά βασικών αγαθών.

Οι οποίες οικονομίες κάποιων νοικοκυριών σιγά σιγά χάνονται από τη μεγάλη ακρίβεια, η οποία είναι παντού.

Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ιδιαίτερα στους νέους. Τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώθηκαν.

Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο κόστος στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί  πάνω από 30% μόνον σε ένα χρόνο.

Πάνω από το 45% των νοικοκυριών στη χώρα ξοδεύει το μισό μηνιαίο του εισόδημα σε έξοδα στέγης και 700.000 ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των funds, είναι  οι πλειστηριασμοί της επόμενης μέρας, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ελληνική   αγορά   παραγωγής   ενέργειας   λειτουργεί   ολιγοπωλιακά,   χωρίς έλεγχο   και   δημόσια   εργαλεία   πολιτικής,   με   χειραγώγηση   τιμών   και αισχροκέρδεια, αλλά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων και έργων για την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση.

Τα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διοχετεύτηκαν και θα διοχετευτούν σε λίγους χωρίς καν να υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ενίσχυση των υποδομών και του κοινωνικού κράτους, τομείς που προστατεύουν τους πολίτες και παράγουν προστιθέμενη αξία.

Μια νέα ευκαιρία πραγματικής και σε πιο στέρεα βάση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης χάνεται εξαιτίας των επιλογών της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Μια νέα φούσκα είναι προ των πυλών αν αυτή η πολιτική επιλογή δεν ανατραπεί. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χρηματοδοτικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα, τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, χωρίς επένδυση στο μέλλον, από τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το δημόσιο χρήμα και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φαίνεται ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία δεν διδάχτηκαν τίποτα ή απλά δεν τους απασχολεί. Και πως να τους απασχολεί άλλωστε αφού σε μια μικρογραφία για το πώς χειρίζονται και αντιλαμβάνονται την κανονικότητα,  τα χρέη της ΝΔ πολλαπλασιάστηκαν επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε τοπικό επίπεδο έταξαν προεκλογικά τα πάντα, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Το τέλος της τετραετίας της ΝΔ βρίσκει την περιφέρεια της ΗΠΕΙΡΟΥ φτωχότερη.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, η ατζέντα των σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα ακόμα και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα έχει ήδη προαναγγελθεί   από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.  

Χρειάζεται να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς κυβέρνησης που θα υλοποιήσει χωρίς φραγμό τις καταστροφικές αλλαγές που σχεδιάζουν για τον τόπο.  

Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, μια άλλη προοπτική για την οικονομία και την κοινωνία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά στα κρίσιμα ζητήματα με όρους σταθερότητας κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των νέων αλλά και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Και πρακτικά αυτό σημαίνει: αύξηση μισθών, μείωση φόρων, προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης και γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών, ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ, δημόσιο έλεγχο σε νερό και ενέργεια - δημόσιο πυλώνα στις τράπεζες,  ενίσχυση του ΕΣΥ και πρόσβαση σε δωρεάν υγεία για όλους, στήριξη της δημόσιας παιδείας χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο, αποτελεσματικό και ασφαλές κράτος. Όλα αυτά αφορούν τις ζωές, την καθημερινότητά μας αλλά και το μέλλον της νέας γενιάς και της χώρας. Μην αφήσουμε τις ζωές μας στα χέρια αυτών που θα ξεπουλήσουν τα πάντα.   

Θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη των εκλογών της 25ης του Ιούνη, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες,  πάντα με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Θα μιλήσουμε για την αξία και την ουσία των προτάσεών μας, αυτή είναι η υποχρέωσή μας.

Όλοι μαζί, με τον Αλέξη Τσίπρα, για να ξανακερδίσουμε τον κόσμο  και να προχωρήσει η χώρα. Ναι, μπορούμε. Το κάναμε στο παρελθόν με τη δύναμη του λαού και θα το κάνουμε και τώρα.

*Ο Σάββας Δημητριάδης είναι συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back