Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με οδικούς άξονες, στον πρωθυπουργό

Εικόνα του άρθρου Με οδικούς άξονες, στον πρωθυπουργό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2019, 20:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Mε βασικά θέματα στην ατζέντα την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σύσκεψη αυτή εγκαινιάζεται η δίμηνη τακτική συνάντηση που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. Παρών, ήταν και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, ο κ. Καχριμάνης, για μια «συνάντηση εργασίας» η οποία θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός, όπως επισήμανε ο κ. Καχριμάνης, «ήταν ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα της ελληνικής περιφέρειας, συζήτησε κάθε θέμα και ήδη τα επεξεργάζεται για την προώθησή τους, όπως αλλαγές νόμων, σε διάφορα θέματα. Αν όλα αυτά προχωρήσουν ίσως θα είναι η πιο αποτελεσματική κεντρική διοίκηση των τελευταίων χρόνων στον τόπο», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.


Ο κ. Καχριμάνης έθεσε το ζήτημα των οδικών αξόνων στην Ήπειρο, γιατί όπως είπε, «το υπουργείο το είχε πάει πίσω». Ειδικότερα, κατά την συναντηση έθεσε την αναγκαιότητα σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και της δημιουργίας σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τα Ιωάννινα με τον μεθοριακό σταθμό στην Κακκαβιά, το θέμα του Ε65, αλλά και το ζήτημα του οδικού παραλιακού άξονα της Ηπείρου.

Στην τοποθέτησή του στην έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του είναι το όργανο αυτό να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφορούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών.

Το πρώτο ζήτημα αφορά, όπως είπε, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει συνεργασία για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης,. Τόνισε ότι  «είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί, στο παρελθόν, δεν εκτιμώ ότι υπήρχε κατ' ανάγκη αυτός ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως τη δρομολογούσαν οι δικές σας δράσεις».

Σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο, «τολμηρό» όπως το χαρακτήρισε, «θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».

Αναφέρθηκε στο «νόμο Θεοδωρικάκου» που άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα, κατόπιν εκλογών, περιγράφοντάς το ως «παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες πιστεύω ότι διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική».

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος

Στη σύσκεψη ήταν, επίσης, παρόντες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Ανακοίνωση «Οριζόντων Ηπείρου»

Οι Ορίζοντες Ηπείρου, με αφορμή τη συνάντηση των περιφερειαρχών, τόνισαν μεταξύ άλλων, σχετικά με τη στάση και τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη: «Αλήθεια, τέσσερα χρόνια τώρα, πότε έγινε δυσάρεστος απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα βαλτωμένα έργα; Απαντούμε εμείς: ποτέ! «Διαπίστωσε» αντίθετα ότι τον «κορόιδευαν» οι προηγούμενοι με τη μελέτη του δρόμου Καμπή - Πρέβεζα μόλις μετά τις εκλογές (!), όσο για τον Ε65 ήταν ο Περιφερειάρχης μεταξύ όσων έλεγαν κάποτε, «ας γίνει ο δρόμος και ας συναντήσει την Εγνατία όπου θέλει»… Η Περιφερειακή Αρχή έχει βαρύτατες ευθύνες για το ‘πάγωμα’ των συγκεκριμένων οδικών αξόνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back