Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

… με μια καλή διάθεση για τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου … με μια καλή διάθεση για τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2020, 21:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ένα «πρόβλημα επικοινωνίας» απέδωσε την ιδιαίτερα δυσλειτουργική σχέση του Δήμου Ιωαννιτών με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Βέβαια, τα «όποια προβλήματα επικοινωνίας» δεν λύνονται με ενέργειες που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων φάνηκε διατεθειμένη και πρόθυμη να καταβάλλει προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, μετά από μια… παρεμπιπτόντως συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την αρχή να την κάνει ο συνεργάτης του κ. Ελισάφ, ο Νίκος Γκόντας. Ο κ. Ελισάφ, αποδεχόμενος μια προτροπή-πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρου Νάτση, συμφώνησε να γίνει μια συνάντηση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητηθούν το ζήτημα της λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και η τιμολογιακή πολιτική του ΦοΔΣΑ.

Στη συνέχεια, θα επιχειρηθεί συζήτηση με τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ με τη συμμετοχή και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου και θα ακολουθήσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Νάτσης, νωρίτερα, είχε κατακρίνει τη δημοτική αρχή για τη μη ενημέρωση του σώματος σχετικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων οι οποίες, όπως είπε, «αμφισβητούν τη νομιμότητα και τις λύσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια». Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ λέγοντας ότι «παρασύρεται από πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς άλλων..», αναφερόμενη στα της περί δημιουργίας ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, μετά από μια επιστολή του δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου.

Κατηγόρησε ακόμα τη δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να αμφισβητεί σχεδιασμούς ετών, για τις οποίες υπήρξαν αποφάσεις θεσμικών οργάνων. «Η απόσχιση από τον ενιαίο ΦΟΔΣΑ σε έναν της Π.Ε. Ιωαννίνων, αναρωτιόμαστε είναι λαϊκισμός ή άγνοια; Για τον ΦΟΔΣΑ έχουμε να πούμε το εξής: άλλο ανατρέπω σχεδιασμό δεκαετίας και άλλο συμμετέχω στα όργανα και διεκδικώ την ορθολογική διαχείριση και συμπίεση του κόστους λειτουργίας» είπε χαρακτηριστικά.

Και βέβαια, από τη συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να λείψει η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε ότι η διοίκηση του ΦοΔΣΑ, με τις δυνάμεις που έχει, κάνει ό,τι μπορεί και είναι ανοιχτή στον διάλογο. Χαρακτήρισε δε «αντιδεοντολογική» την απόφαση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής να απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις του ΦοΔΣΑ. «Δεν μπορεί να αναγνωρίζουμε τον ΦοΔΣΑ όταν διεκδικούμε μια θέση ευθύνης (σ.σ. αναφορά στον Γ. Αρλέτο που είχε διεκδικήσει την αντιπροεδρία) και από την άλλη να μην εμφανιζόμαστε στις συνεδριάσεις» τόνισε. Θύμισε δε ότι ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ συνεργάστηκε με τη δημοτική αρχή, όταν η τελευταία αμφισβήτησε τον τρόπο υπολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι στον Δήμο Ιωαννιιτών έφτασαν τα τιμολόγια για τα τέσσερα τρίμηνα του έτους, με ποσό 1,2 εκατ. ευρώ. Και το ποσό αυτό αφορά χρεώσεις που δεν γίνονται απολογιστικά, όπως είχε συμφωνηθεί. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μπέγκας έδωσε την απάντηση: ότι οι ΦοΔΣΑ έχουν υποχρέωση να τιμολογούν ανά τρίμηνο και βάσει της ετήσιας εισφοράς που έχει προϋπολογιστεί και ότι ο συμψηφισμός γίνεται στον δεύτερο μήνα της επόμενης χρονιάς.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ελισάφ επέμεινε ότι η μελέτη για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων προβλέπει ένα  υψηλό κόστος και εξέφρασε την απορία του για την ευκολία με την οποία «προχωρά η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων με την υποστήριξη ακόμη και ορισμένων που διαφώνησαν κατηγορηματικά με την ανάθεση σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής των Δημοτικών Ενοτήτων». Υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, ότι η δημοτική αρχή δεν επιχειρεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, όμως, όπως είπε, «δεν υπάρχουν δόγματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back