ΗΠΕΙΡΟΣ

Με αρνητικές γνωμοδοτήσεις…

Εικόνα του άρθρου Με αρνητικές γνωμοδοτήσεις…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2021, 17:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται πια το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή μη του νέου υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Λούρο, κοντά στις Πηγές του Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας.

Για το συγκεκριμένο έργο, υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Πρέβεζας και Ζηρού και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου και επιστημονικών οργάνων, όπως του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και του ΙΓΜΕ. Για την αποτροπή της κατασκευής του έργου έχει δημιουργηθεί και επιτροπή αγώνα, που από την πρώτη στιγμή της δημόσιας διαβούλευσης κινητοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιμονή στην προσπάθειά της να αναδείξει τα σοβαρά μειονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης.

Προχτές, ήρθε και η αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με την πρόεδρο και αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο «κοινωνικά και επιστημονικά μη αποδεκτό».

Στη συνεδρίαση παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας (ο οποίος δεν είναι μέλος της επιτροπής), επικαλούμενος τον τόπο καταγωγής του. Μίλησε για μια «πρόκληση για την κοινή λογική» και υπογράμμισε ότι σκοπός δεν είναι «να ματαιώσουμε μόνο το έργο αλλά να αποκλειστεί κάθε παρέμβαση στην περιοχή».

Σύμφωνοι με τη μη κατασκευή του έργου ήταν όλα τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρον Όλον» Δημήτρη Δημητρίου να επισημαίνει ότι «όταν τίθεται ζήτημα ύδρευσης, τότε, εκ του νόμου, όλα σταματάνε».

Πέραν των επιχειρημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και των μνημείων της περιοχής, του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και του παλαιολιθικού σπηλαίου, ιδιαίτερη σημασία είχε και έχει το επιχείρημα της ύδρευσης. Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και τα επιστημονικά όργανα υποστηρίζουν ότι με την κατασκευή του έργου θα επέλθουν αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στις Πηγές Αγίου Γεωργίου, από τις οποίες υδρεύονται η Άρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα.

Η υλοποίηση ή μη του έργου εξαρτάται πια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι και η αρμόδια υπηρεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back