Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με άδεια ή χωρίς άδεια;

Εικόνα του άρθρου Με άδεια ή χωρίς άδεια;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2021, 16:43
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Επιτροπή Αγώνα σχολικών καθαριστριών καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, αλλά και την πλειοψηφία του «εργοδοτικού» όπως το χαρακτηρίζει, σωματείου του κλάδου, ότι «από κοινού επιτίθενται στα δικαιώματά μας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνας, το τμήμα Παιδείας του Δήμου και η πρόεδρος του σωματείου, ενημέρωναν ότι οι καθαρίστριες θα δουλέψουν σε υπηρεσίες του Δήμου, κατά το Πάσχα, γιατί δεν δικαιούνται «κανονική άδεια».

Την Παρασκευή 16/4 μέλη της Επιτροπής Αγώνα απευθύνθηκαν στον προϊστάμενο του Τμήματος και στην διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδείας και αναφέρουν ότι πήραν την ενημέρωση πως «πήραμε 8 εργάσιμες μέρες άδεια τα Χριστούγεννα και δεν δικαιούμαστε άλλες γιατί το Φεβρουάριο του 2021 βγήκε εγκύκλιος ειδικά για τις καθαρίστριες στην οποία αναφέρεται ότι δικαιούμαστε μόνο 8 εργάσιμες ημέρες κανονικής άδειας το χρόνο».

Η Επιτροπή παραθέτει τη σχετική ΚΥΑ 50175 (3324/Β/7-8-2020) που λέει: «Οι καθαρίστριες δικαιούνται άδεια απουσίας κατά το διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης το εν λόγω προσωπικό μπορεί να λάβει άδεια απουσίας έως 8 εργάσιμες ημέρες κατά έτος».

Προχτές Τρίτη, η διοίκηση,, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι καθαρίστριες δικαιούνται τελικά άδεια όλες τις μέρες του Πασχα, μη αφαιρούμενη από τις 8 μέρες.

«Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να αρνούνται να χορηγήσουν άδεια στις συναδέλφισσες που έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου, γιατί όπως δηλώνει ο προϊστάμενος του τμήματος ‘είναι εργολάβοι’. Αφού υιοθετείται η ορολογία της εργοδοσίας και χαρακτηρίζονται εργολάβοι οι κακοπληρωμένες συναδέλφισσες, είναι φυσικό να θεωρείται ότι μπορούν να δουλεύουν και 365 μέρες το χρόνο χωρίς δικαίωμα άδειας» τονίζει η Επιτροπή Αγώνα.

Ακόμα, καταγγέλλει ότι διευθύντρια σχολείου ζήτησε από καθαρίστρια, επειδή είχε έντονο βήχα, να απουσιάσει δύο μέρες από τη δουλειά της και να κάνει το μοριακό τεστ επειδή είχε συμπτώματα covid.

«Ερχόμενη σε συνεννόηση με την υπηρεσία της αρνήθηκαν να λείψει γιατί δεν έχει δικαίωμα άδειας! Είναι μία από τις 12 καθαρίστριες ΙΔΟΧ με 4μηνη σύμβαση που ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, δεσμεύτηκε το δημοτικό συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2020 ότι θα γίνει η ανανέωση τους αλλά τελικά και ενώ είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, προχώρησαν σε μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις μίσθωσης έργου» αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα.

Τέλος, σημειώνει ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει να μην παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας στις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες τη στιγμή που οι μόνιμες τα πήραν για την προηγούμενη χρονιά.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητάει προτεραιότητα των σχολικών καθαριστριών στον εμβολιασμό και συστηματικά τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ  και καλεί στην πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση, στις 6 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back