ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Μαυροβούνι, το «μπαλκόνι» στο Πωγώνι

Εικόνα του άρθρου Το Μαυροβούνι, το «μπαλκόνι» στο Πωγώνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2023, 22:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Μαυροβούνι βρίσκεται στον Δήμο Πωγωνίου, παλιό Δήμο Καλπακίου, σε υψόμετρο 780 μέτρων.

Είναι το πιο μικρό χωριό του Δήμου, με σταθερό όνομα από τις πρώτες ιστορικές του καταγραφές, που δεν είναι και λίγες.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Λαμπρίδης στα «Ζαγοριακά» του, το εντάσσει στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου-όπως άλλωστε πολλές πρωταρχικές καταγραφές της ορεινής περιοχής που σήμερα διαχωρίζεται από το δρόμο Ιωαννίνων-Κόνιτσας. Συχνά, οι ομαδοποιήσεις στις καταγραφές βασίζονταν και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών.

Ο Λαμπρίδης λοιπόν, αναφέρει το «Αληζότ Τσεφλίκι», το οποίο «απετελέσθη εκ ζευγιτών» τους οποίους ο Αληζότ Πασσάς τοποθέτησε στον «ευφορώτατον τούτον τόπον, τον οποίον πυρί και μαχαίρα εκ του Μαυροβουνίου αφήρεσεν». Διαχωρίζει πάντως το Μαυροβούνι «οικίες 40 κάτοικοι 200» καταγράφοντάς το ως διαφορετικό οικισμό και περιγράφοντας: «Κείμενον επί του λόγου έχει ορίζοντα εκτεταμένον και απέχει του Μεσοβουνίου ½ ωρ. Προς Α.».

Εξ ου και «μπαλκόνι»…

Ο Οικονόμου στα «Οικωνύμια» καταγράφει τη συνέχεια της ονομασίας, κάνοντας μια γλωσσολογική ανάλυση και αντιστοίχηση με τα τουρκικά. «Ο τύπος Καραντάι δεν καταγράφεται, ωστόσο τον διασώζει η προφορική παράδοση στο στόμα των χωριανών και των κατοίκων των γειτονικών κοινοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε εδώ τη στήλη με τις ονομασίες των χωριών των Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back