ΚΟΣΜΟΣ

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν τη Συρία

Εικόνα του άρθρου Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν τη Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2023, 12:36
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν εγκαταστάσεις όπλων και πυρομαχικών στη Συρία την Παρασκευή σε αντίποινα για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων από πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε πλήγματα στις δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζει, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις από τους πληρεξουσίους του Ιράν.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού δέχθηκαν τουλάχιστον 19 επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν την τελευταία εβδομάδα. Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν περίπου στις 4:30 π.μ. της Παρασκευής κοντά στο Αμπού Καμάλ, μια συριακή πόλη στα σύνορα με το Ιράκ, και πραγματοποιήθηκαν από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 που χρησιμοποίησαν πυρομαχικά ακριβείας, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

«Αυτά τα πλήγματα αυτοάμυνας ακριβείας είναι μια απάντηση σε μια σειρά συνεχιζόμενων και κυρίως ανεπιτυχών επιθέσεων εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία από ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν και ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ο Μπάιντεν έστειλε ένα σπάνιο μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην στοχοποιεί το αμερικανικό προσωπικό στη Μέση Ανατολή, ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περίπου 900 ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες έχουν φτάσει στη Μέση Ανατολή ή κατευθύνονται προς τα εκεί για να ενισχύσουν την αεράμυνα του αμερικανικού προσωπικού.


Η χερσαία εισβολή και οι φόβοι

Το Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα προετοιμάζουν «το επόμενο στάδιο της επιχείρησης», εν μέσω φόβων ότι μια χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ βομβάρδισε την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και πήρε περισσότερους από 200 ομήρους, μερικοί από τους οποίους ήταν βρέφη και ηλικιωμένοι.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε την Πέμπτη ότι 7.028 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, μεταξύ των οποίων 2.913 παιδιά.


Γενική Συνέλευση OHE

Καθώς το δράμα των Παλαιστινίων πολιτών γίνεται όλο και πιο απελπιστικό, το ζήτημα της ύπαρξης ανθρωπιστικών παύσεων ή συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στον παράκτιο θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς θα τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ την Παρασκευή, με σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε από τα αραβικά κράτη που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου τα ψηφίσματα για τη βοήθεια στη Γάζα απέτυχαν αυτή την εβδομάδα, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση. Τα ψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος.

Περισσότεροι από 613.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν μείνει άστεγοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και φιλοξενούνται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: αρχείου: Λόιντ Όστιν



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back