Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάτσικας-Πέραμα: μια διαδρομή σε αναμονή

Εικόνα του άρθρου Μάτσικας-Πέραμα: μια διαδρομή σε αναμονή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2020, 11:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας από τους ενδιαφέροντες σχεδιασμούς της πρώην δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, ήταν η δημιουργία μιας ποδηλατικής-περιπατητικής διαδρομής από τον Μάτσικα (στο ύψος του πρώην «Κύκνου») μέχρι το Πέραμα. Έναν σχεδιασμό που η νυν δημοτική αρχή τον συνεχίζει, προκειμένου το έργο να πάρει τον δρόμο προς το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Ωστόσο, το έργο δεν είναι ακόμη «ώριμο». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο, για να υποβληθεί η πρόταση έργου στο ΕΣΠΑ, πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η παραχώρηση της παρόχθιας ζώνης από  την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον Δήμο Ιωαννιτών. Παράλληλα άφησε την αιχμή του για την πρώην δημοτική αρχή: «Για ακατανόητους λόγους δεν είχε επιχειρηθεί το προηγούμενο διάστημα η παραχώρηση της έκτασης».

Αυτή ήταν  η απάντησή του κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, σε ερώτηση που έκανε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.

Η παρόχθια ζώνη εκ του νόμου ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία όμως, εν τω προκειμένω, δεν έχει αποζημιώσει ακόμα τους ιδιώτες των οποίων τις εκτάσεις έχει δεσμεύσει εδώ και χρόνια. Ο κ. Αρλέτος ανέφερε, σε αυτό το σημείο, ότι «αναζητείται τρόπος για να καλυφθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων των ιδιωτικών εκτάσεων». Μάλιστα, η δημοτική αρχή πρόκειται να έχει συνάντηση για την όλη υπόθεση στο υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων είχε παραλάβει τη μελέτη για την ανάπλαση-ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής από τον Μάτσικα έως το Πέραμα πέρσι τον Μάρτιο. Τη μελέτη την έχουν υλοποιήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών. 

Το συνολικό μήκος του μετώπου της ανάπλασης, είναι περίπου 3000 μέτρα. Η μισή περίπου διαδρομή κινείται μέσα στο φυσικό τοπίο της λίμνης (από το Πέραμα έως τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων) και η υπόλοιπη διαδρομή κινείται σε πιο αστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται διάφορες παρεμβάσεις: από «ξήλωμα»  του κρηπιδότοιχου στην περιοχή του «Κύκνου» για τη δημιουργία όχθης και την εγκατάσταση ξύλινων πλατφορμών μέχρι την κατασκευή δύο γεφυρών και την εγκατάσταση κλιμακωτών προβλητών.

Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη εδώ.

Τον Αύγουστο του 2019, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε παράλληλα και στην έγκριση των περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο.



* Στη φωτογραφία, μακέτα από τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back