ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ματιές στις «Ανα-γεννήσεις»

Εικόνα του άρθρου Ματιές στις «Ανα-γεννήσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2017, 02:35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποια είναι τα όρια ενός έργου τέχνης κατά την αποκατάστασή του; Μέχρι ποιο σημείο «επιτρέπεται» η συντήρηση ενός τέμπλου, μιας φορητής εικόνας ή ενός αγγείου; Η δουλειά ενός συντηρητή δεν είναι απλή (ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι απλή). Το ξύλο, η πέτρα, το χρώμα, το υπόστρωμα, δεν είναι απλώς υλικά. Είναι υλικά που φέρουν μαζί τους το «βάρος» της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υλικά που στα χέρια κάποιων δημιουργών έγιναν έργα τέχνης και που στα χέρια των συντηρητών επιζητούν μια ανα-γέννηση.

 «Ανα-γεννήσεις» είναι λοιπόν ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το έργο των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου, στο Ιτς Καλέ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από τους ιερούς ναούς και τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν και εκτίθενται, μετά τη συντήρησή τους, στο ευρύ κοινό. «Η συντήρηση μνημείων, κινητών και ακινήτων, έργων τέχνης, αντικειμένων λατρείας, ανασκαφικών ευρημάτων ή απλών έργων αποτελεί αδιαμφισβήτητη πορεία ανα-γεννήσεών τους» αναφέρει στο συνοδευτικό σημείωμα της έκθεσης η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αυγή Ευθυμιάδου. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Χρήστος Τσακούμης, είναι αφιερωμένο σε φορητές εικόνες. Βρίσκουν τη θέση τους όμως και ελληνιστικά αντικείμενα, όπως και αρχειακό υλικό από τα τέλη του 19ου αιώνα (όπως η εφημερίδα «Γιάνγια-Ιωάννινα»).

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε πολύς κόσμος. «Βλέπουμε τα έργα και τα μνημεία, αλλά λίγες φορές σκεφτόμαστε ότι αυτά πρέπει να συντηρούνται και ότι εργάζονται κάποιοι άνθρωποι νυχθημερόν προκειμένου να προλάβουν τη διάβρωση και τη φθορά του χρόνου… Στην έκθεση αυτή, υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση. Με μια δεύτερη ματιά όμως μπορεί να ανοίξει κανείς διάλογο με μια φορητή εικόνα, με έναν σταυρό ή με ένα παλιό πήλινο αντικείμενο» τόνισε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος αναφέρθηκε και στους σκοπούς των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γιορτάζονται αυτό το τριήμερο. Ο κ. Σουέρεφ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης. Ο μητροπολίτης Μάξιμος και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στις τοποθετήσεις τους, έδωσαν έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back