Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 5-03-2020, 19:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την περιοδεύουσα έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» εγκαινιάζει η ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 19:30, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Η έκθεση αποτελεί καρπό του ομώνυμου διετούς προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υποστηρίζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το όλο εγχείρημα «έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα ‘Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;’. Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα. Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στην Αθήνα και στη συνέχεια «ταξίδεψε» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο. Τώρα έρχεται και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Επόμενοι σταθμοί του το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος).


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς της, η έκθεση πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές δράσεις των ομάδων της ARTOGETHER και από βιωματικά εργαστήρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων, το Σάββατο 7 Μαρτίου (ώρα 19:30) η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της ARTOGETHER θα παρουσιάσει την παράσταση «Ουπς! Ένας καθρέφτης μες στην σκιά» στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ενώ την Κυριακή 8 Μαρτίου (ώρα 11:00) θα γίνει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας βιωματικό εργαστήρι.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, θα γνωρίσουν την ιστορία και τους ήρωες του παραμυθιού, στο οποίο έχει βασιστεί η παράσταση. (Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαραίτητη η κράτηση στο τηλ: 210 7710847 ή στο email info@artoget.gr).

Η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της ARTOGETHER λειτουργεί από το 2008 για νέους με αναπηρία. Εφαρμόζει ένα ελεύθερο πρόγραμμα μεταξύ θεατρικής έκφρασης, αφήγησης, κίνησης, αλλά και ζωγραφικής. Όταν κάποιες ιδέες και ασκήσεις ωριμάσουν και ανάλογα με τις δυνατότητες και τη διαθεσιμότητα της ομάδας, οι συναντήσεις καταλήγουν στη διαμόρφωση της παράστασης.

Την έκθεση συνοδεύει το συλλεκτικό λεύκωμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», το οποίο εκδόθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στις σελίδες του αποτυπώνονται τα έργα, τα χειρόγραφα και οι σκέψεις των δημιουργών.

Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Σταυρούλα Σουλοπούλου

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Χρυσαφοπούλου

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία-Μουσική επιμέλεια: Αριστέα Κοντραφούρη

Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 13 Μαρτίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη

Για άτομα με κινητικά προβλήματα και χρήστες αμαξιδίων η πρόσβαση γίνεται από τη νότια πύλη κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο (τηλ. 2651064065).

Η συμμετοχή στις παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν.


* Στη φωτογραφία έργο του Μανώλη Αντωνάκη (Άτιτλο, λάδι σε καμβά, 50x70 εκ.)

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus