Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρμαρογλύπτες από την Τήνο εκθέτουν στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μαρμαρογλύπτες από την Τήνο εκθέτουν στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2018, 16:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια νέα έκθεση θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων από 12 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, Στους χώρους της πινακοθήκης θα στηθεί μια έκθεση γλυπτικής Τηνίων μαρμαρογλυπτών, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τήνο με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Πανόρμου του Δήμου Τήνου.

Η έκθεση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Η Τήνος έχει μια μεγάλη παράδοση στη μαρμαροτεχνία. Από τα τέλη του 18ου αιώνα καταγράφεται η παρουσία τηνιακών συνεργείων μαρμαρογλυπών που εργάζονται εκτός νησιού. Έργα κοσμικά, εκκλησιαστικά και επιτύμβια υλοποιήθηκαν από σμίλη των τηνιακών μαρμαρογλυπτών οι οποίοι, αν και δεν διέθεταν ακαδημαϊκή παιδεία, είχαν το μεράκι και τη δυνατότητα να αφομοιώσουν τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα του ευρωπαϊκού χώρου.

Η παράδοση παραμένει ζωντανή και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που το 2015 η τηνιακή μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Στην έκθεση, τις δημιουργίες τους θα παρουσιάσουν: Μιχάλης Αλβέρτης, Ιωσήφ Αρμάος, Φίλιππος Βασιλάκης, Θοδωρής Βιδάλης, Μιχαήλ Βιδάλης, Γιώργος Γαΐτης, Πέτρος Δελώτης, Νικόλαος Δεσύπρης, Ονούφριος Δεσύπρης, Μάρκος Θεοτικός, Νικόλαος Κολλάρας, Γιάννης Κουσουνάδης, Μανώλης Κουσουνάδης, Νικόλαος Κουσουνάδης, Πέτρος Μαρμαρινός, Ιωάννης Ράλλης, Μιχαήλ Σαλταμανίκας, Μάκης Τριγώνης, Ιάκωβος Φιλίππου, Νίκος Φόρτωμας, Παναγιώτης Φόρτωμας, Αντώνης Χονδρογιάννης, Ιωάννης Χονδρογιάννης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στις 18:30.


*Στη φωτογραφία έργο του γλύπτη Αντώνη Χονδρογιάννη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back