πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μαντείο της Δωδώνης πάει ταξίδι

Εικόνα του άρθρου Το μαντείο της Δωδώνης πάει ταξίδι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2016, 19:48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άνθρωποι από διάφορα μέρη και περιοχές του κόσμου ταξίδευαν στη Δωδώνη για να ικετέψουν το θεό για μια απάντηση σε ό,τι τους βασάνιζε. Και τι δεν ρωτούσαν οι αρχαίοι όταν επισκέπτονταν το μαντείο: «Σε ποιους θεούς να κάνουμε θυσίες για να έχουμε καλή συγκομιδή;», «Η γυναίκα μου θα κάνει αρσενικά παιδιά;», «Να πληρώσουμε τώρα το χρέος μας ή αργότερα;», «Θα μείνω χήρα;», «Ποιος μου έκλεψε τις οικονομίες που είχα στη στέγη;».Μερικά από αυτά μοιάζουν τόσο επίκαιρα, αποτελώντας την απόδειξη ότι οι αγωνίες του Ανθρώπου, με την πάροδο των αιώνων, δεν αλλάζουν και πολύ. Όλα τους ερωτήματα χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η έκθεση αυτή ανοίγει τις πύλες της στις 20 Ιουνίου και μείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιανουαρίου του 2017.

Μέσα σε αυτό το εξάμηνο, η Ήπειρος φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει να κάνει πιο γνωστό τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, ο αρχαιολογικός χώρος δέχεται 50.000 επισκέπτες τον χρόνο. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ ευελπιστεί ότι με την περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης θα ανοίξει ο δρόμος για να έρθουν την αρχαία Δωδώνη ακόμα περισσότεροι επισκέπτες. Αυτός είναι εξάλλου και ένας από τους στόχους του Μουσείου της Ακρόπολης: Να παρουσιάσει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση «Το Μαντείο της Δωδώνης» είναι η δεύτερη περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο της Ακρόπολης μετά τη «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών». Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών. Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.

Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα. Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον. Στο εστιατόριο του μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back