Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 10-05-2018, 18:51
ΚΟΣΜΟΣ

Nα ξεχάσει τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, κάλεσε το Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά ομιλία του στην τελετή όπου τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», είπε χωρίς περιφράσεις, ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αγγελα Μέρκελ για να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης τον οποίο θα παρουσιάσουν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου και επιμένει στην πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό έχοντας εναντίον του το στρατόπεδο των συντηρητικών της Αγγελα Μέρκελ που φοβούνται ότι μέσω του κοινού προϋπολογισμού θα κληθούν να πληρώσουν για τις «πολυδάπανες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.


«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ»

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι σχετικά με την Ευρωζώνη υπάρχει διάσταση απόψεων με την Γαλλία. «Ναι, έχουμε δύσκολες συνομιλίες», είπε. «Εχουμε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ευρωπαϊκών θεμάτων», πρόσθεσε λέγοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ μίας Ευρωζώνης «περισσότερο ανθεκτικής απέναντι στις κρίσεις».

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πάντως για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, μπροστά στον απομονωτισμό της Ουάσινγκτον.


ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΗΠΑ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία μας έχουν παρέλθει...Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της», είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του μίλησε για μία Ευρώπη που θα αποτελεί «γεωπολιτική και διπλωματική δύναμη» επικρίνοντας την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποδείξουν συμπεριφορά στους Ευρωπαίους, όπως κάνουν στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

«Εάν δεχθούμε άλλες μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων συμμάχων και φίλων μας στις δυσκολότερες ώρες της ιστορίας μας, να βρεθούν σε θέση να αποφασίζουν για εμάς, για την διπλωματία μας, την ασφάλειά μας, θέτοντάς μας ορισμένες φορές υπό το κράτος των μεγαλύτερων κινδύνων, τότε δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα