ΚΟΣΜΟΣ

Νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμμανουέλ Μακρόν

Εικόνα του άρθρου Νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμμανουέλ Μακρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2017, 00:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%.

Είναι ο 8ος Πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν, εκλέχτηκε χωρίς κάποιο κόμμα (οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων είχαν αποκλειστεί ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών). 

Σε ιστορικά ποσοστά κινήθηκε η αποχή στον δεύτερο γύρο. Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο. 

Τα πρώτα συγχαρητήρια έφτασαν στο Twitter, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν! Προσβλέπουμε σε μια Γαλλία στην καρδιά της Ευρώπης για να αλλάξουμε μαζί την Ένωση και να φέρουμε πιο κοντά τους πολίτες», έγραψε.


Η Μαρίν Λεπέν αναγνώρισε τη νίκη του Μακρόν: "Οι Γάλλοι έχουν επιλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τηλεφώνησα στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρώ και του ευχήθηκα να επιτύχει στο έργο του. Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο α' γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου."


Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε: «Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».


Ο κεντροαριστερός, απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ως απόρριψη του καταστροφικού σχεδίου της Ακροδεξιάς για τη Γαλλία. Εκτίμησε παράλληλα ότι η κυβερνητική Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει συμβολή και συμμετοχή στην πενταετία της θητείας του νέου προέδρου της Γαλλίας.


«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.


Φρανσουά Ολάντ: «Η μεγάλη νίκη του επιβεβαιώνει ότι μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλησε να συγκεντρωθεί γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας και να διατηρήσει τους δεσμούς μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διατηρήσει τη Γαλλία ανοικτή στον κόσμο».


Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του Twitter


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλου σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τον γαλλικών εκλογών έκανε λόγο για "ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό. Ανακούφιση για όλους τους ευρωπαϊστές, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του".


Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, είναι νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες".



Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με δήλωση του εκπροσώπου του Ολιβιέ Νταριγκόλ τόνισε ότι υπάρχει στη χώρα μια πλειοψηφία η οποία κινητοποιήθηκε για να υψώσει φράγμα στη Μαρίν Λεπέν, η χώρα μας δεν θέλει το μίσος του Εθνικού Μετώπου. «Δεν γιορτάζουμε, δεν ανοίγουμε σαμπάνιες. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αναγκαστική επιλογή», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στις βουλευτικές εκλογές πρέπει να υπάρξει ενότητα των αριστερών δυνάμεων ώστε να αποφευχθεί μια στροφή της χώρας προς τα δεξιά.


Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.


«Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία» ήταν το μήνυμα του νέου Γάλλου Προέδρου, τονίζοντας ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.


«Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Φώφη Γεννημάτα: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες».


«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την μεγάλη νίκη του σήμερα ως ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Προσβλέπω σε μια συνεργασία» ήταν το Tweet του Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back