ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Μακαρθισμός, ΗΠΑ και Παλαιστίνη

Εικόνα του άρθρου Μακαρθισμός, ΗΠΑ και Παλαιστίνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2023, 09:35
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Γράφει ο Βαγγέλης Ηλίας


Στις 5 του Δεκέμβρη, έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον η ακροαματική διαδικασία ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου κατά την οποία ζητήθηκε από τους πρυτάνεις τριών από τα μεγαλύτερα και διασημότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ- του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια- να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με «τις εκφράσεις αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις» τους.

Η πολύωρη ακρόαση οδήγησε στην παραίτηση της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Λιζ Μαγκίλ την ίδια στιγμή που η πρόεδρος του Χάρβαρντ βρισκόταν σε δύσκολη θέση για σχεδόν μια εβδομάδα προτού το Διοικητικό Συμβούλιο του πανεπιστημίου ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα παραμείνει στη θέση της . Κυρίως, όμως απότοκο της διαδικασίας ήταν η ένταση των συζητήσεων γύρω από τα «όρια της ελευθερίας του λόγου» εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ.

Εκείνη που έκλεψε τα βλέμματα στην διαδικασία ήταν η Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ η οποία έθεσε επανειλημμένα στις προέδρους ουσιαστικά την ίδια ερώτηση: «Τα καλέσματα σε γενοκτονία των Εβραίων, στο πανεπιστήμιο σας συνιστούν παρενόχληση, ναι ή όχι;»

Προσπάθησε να δέσει το -ανακριτικής φύσης- ερώτημα με το παρακάτω σχόλιο: «Αντιλαμβάνεστε ότι η χρήση του όρου "Ιντιφάντα" στο πλαίσιο της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης είναι πράγματι ένα κάλεσμα για βίαιη ένοπλη αντίσταση κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των αμάχων και της γενοκτονίας των Εβραίων;»

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή των λέξεων καθώς ένα από τα συνθήματα που ακούγονται στις διαδηλώσεις χιλιάδων φοιτητών στις ΗΠΑ υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων είναι και το «Globalize the Intifada» (μτφ: Παγκοσμιοποιήστε την Ιντιφάντα). Βέβαια, η αραβική λέξη Ιντιφάντα που σημαίνει «Ξεσηκωμός, Εξέγερση» έχει συνδυαστεί με τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελεύθερη πατρίδα. Και υπήρξαν μη βίαιες και βίαιες περίοδοι Παλαιστινιακών εξεγέρσεων κατά της βάναυσης ισραηλινής κατοχής. Σε κανένα σημείο, ωστόσο, η λέξη δεν στάθηκε ποτέ ως έκκληση για τη γενοκτονία των Εβραίων.

Άλλωστε, στις ΗΠΑ αρκετές οργανώσεις αμερικανοεβραίων είχαν πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ήδη από τις πρώτες εβδομάδες των βομβαρδισμών και της εισβολής του Ισραηλινού στρατού στην Γάζα όπως η καθιστική διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο στις 18 του Οκτώβρη.

Αυτό όμως δεν φάνηκε να ενδιαφέρει καθόλου την Επιτροπή του Κογκρέσου, όπως και το γεγονός πως ήδη από τα τέλη Οκτώβρη φοιτητές και καθηγητές που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν υπογραφές αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων δέχονταν απειλές. Ή ακόμη χειρότερα, φορτηγά με διαφημιστικές πινακίδες κυκλοφορούσαν γύρω από τη Νέα Υόρκη , το Κέιμπριτζ και την Ουάσιγκτον, μεταδίδοντας τα ονόματα και τα πρόσωπα των υποστηρικτών των Παλαιστινίων στοχοποιώντας τους ανοικτά. Στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, για παράδειγμα, η δράση και η λειτουργία των συλλόγων «Φοιτητές για την Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» και η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» ανεστάλησαν μέχρι νεοτέρας από την διοίκηση του Ιδρύματος, κινήσεις που καταγγέλθηκαν από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών η οποία δήλωσε πως «παραπέμπουν στα λάθη της Αμερικής κατά την εποχή του Μακάρθι, και στους μήνες και τα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001".

Πιθανά, αυτός είναι και ο στόχος συγκεκριμένων κύκλων εντός κι εκτός Λευκού Οίκου την ίδια στιγμή που το Κογκρέσο δεν βρήκε λέξη να πει για τους νεκρούς στην Γάζα που πλέον ξεπερνούν τις 17.000, εκ των οποίων τα 7.000 παιδιά και οι τραυματίες πάνω από 49.000. Αμερικάνοι πολιτικοί όπως η Ελίζ Στεφανίκ θέλουν να δημιουργήσουν στην αμερικάνικη κοινωνία την αίσθηση ότι πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τις ανύπαρκτες εκκλήσεις για γενοκτονία στα πανεπιστήμια παρά για αυτό που πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι μια πραγματική γενοκτονία στη Γάζα, η οποία χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τις αμερικανικές βόμβες και την πολιτική κάλυψη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3