ΚΟΣΜΟΣ

«Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα»

Εικόνα του άρθρου «Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2023, 14:34
ΚΟΣΜΟΣ

Από την Ουάσιγκτον μέχρι το Μιλάνο και το Παρίσι, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο, ζητώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Οι πορείες αντανακλούσαν την αυξανόμενη ανησυχία για τον αυξανόμενο απολογισμό των θυμάτων και του πόνου των αμάχων από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Οι διαδηλωτές, ιδίως σε χώρες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις κυβερνήσεις τους που υποστηρίζουν το Ισραήλ, ενώ οι βομβαρδισμοί του σε νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές στη λωρίδα της Γάζας εντείνονται.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχει φτάσει τους 9.448, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Στο Ισραήλ, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε τον πόλεμο.

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ και τη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα. «Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», φώναζαν οι διαδηλωτές που φορούσαν μαύρα και λευκά κεφίγια, καθώς μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία ξεδιπλώθηκε από το πλήθος που γέμισε τη λεωφόρο Πενσυλβάνια - τον δρόμο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο.

Δεκάδες μικρές λευκές σακούλες με τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους βρίσκονταν στο δρόμο και οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες και πανό με μηνύματα όπως «Ο Μπάιντεν μας προδίδει» και «Τον Νοέμβριο θυμόμαστε», τονίζοντας ότι το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν για επανεκλογή.

Ο Μπάιντεν βρισκόταν στο Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο και δεν σχολίασε τις διαμαρτυρίες. Σε μια σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Έντμοντ το Σάββατο, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια ανθρωπιστική παύση, απαντώντας "ναι" όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε πρόοδος.

Στο Παρίσι

Στο Παρίσι, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ορισμένοι φώναξαν «Ισραήλ, δολοφόνε!».

Τα πανό σε ένα φορτηγό στην πορεία στο Παρίσι μέσα από βροχερούς δρόμους έγραφαν: «Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα». Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, φώναζαν «Η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει».

Οι διαδηλωτές έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φωνάζοντας «Μακρόν, συνένοχος».

Αντισημιτικές επιθέσεις

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν αναφέρει αυξανόμενες αντισημιτικές επιθέσεις και περιστατικά από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια επίθεση το Σάββατο, ένας δράστης χτύπησε την πόρτα μιας Εβραίας στη γαλλική πόλη της Λυών και, όταν εκείνη άνοιξε, είπε «Γεια σας» πριν τη μαχαιρώσει δύο φορές στο στομάχι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της γυναίκας, Stéphane Drai, ο οποίος μίλησε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό BFM. Είπε ότι η αστυνομία βρήκε επίσης μια σβάστικα στην πόρτα της γυναίκας. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και η ζωή της δεν κινδυνεύει, δήλωσε ο δικηγόρος.

Στο συλλαλητήριο του Λονδίνου, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι οι αστυνομικοί της προχώρησαν σε 11 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και μία με την κατηγορία της τρομοκρατίας για επίδειξη πλακάτ που θα μπορούσε να υποκινήσει μίσος. 

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα παρακολουθούσε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα χρησιμοποιούσε την αναγνώριση προσώπου για να εντοπίζει εγκληματική συμπεριφορά.

Την Παρασκευή, δύο γυναίκες που συμμετείχαν σε μια πορεία υπέρ της Παλαιστίνης, πριν από τρεις εβδομάδες κατηγορήθηκαν βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή έφεραν στα ρούχα τους εικόνες από αλεξίπτωτα πλαγιάς. Στην αιφνιδιαστική της επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς χρησιμοποίησε αλεξίπτωτα πλαγιάς για να περάσει ορισμένους μαχητές από τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και του νότιου Ισραήλ. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι εικόνες προκάλεσαν υποψίες ότι ήταν υποστηρικτές της Χαμάς, την οποία οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν τρομοκρατική ομάδα.

Στο Βερολίνο, περίπου 1.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να διασφαλίσουν την τάξη μετά από προηγούμενες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε βίαιες. 

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέδωσε ότι περίπου 6.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία απαγόρευσε κάθε είδους δημόσιες ή γραπτές δηλώσεις που είναι αντισημιτικές, αντι-ισραηλινές ή εξυμνούν τη βία ή την τρομοκρατία. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν επίσης μέσω της δυτικογερμανικής πόλης Ντίσελντορφ.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: AP Photo/Jose Luis Magana


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back