Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιούνας Γκαρ Στόρε.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Ταυτόχρονα απηύθυνε «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Η Νορβηγία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα αναγνώριζε την Παλαιστίνη ως χώρα μόνο εάν αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το θέμα.
Η Νορβηγία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και η σκανδιναβική χώρα έχει προσπαθήσει να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία έρχεται περισσότερα από 30 χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας του Όσλο το 1993. Από τότε, «οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς μια λύση δύο κρατών», δήλωσε η νορβηγική κυβέρνηση.
Ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε ότι η Παλαιστίνη είχε εκπληρώσει τα βασικά κριτήρια για να λειτουργήσει ως κράτος το 2011, ότι έχουν δημιουργηθεί εθνικοί θεσμοί που παρέχουν στον πληθυσμό σημαντικές υπηρεσίες.
«Ο πόλεμος στη Γάζα και η συνεχής επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη εξακολουθούν να σημαίνουν ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η νορβηγική κυβέρνηση, σύμφωνα με το AP.
Κι άλλες χώρες
Επίσης, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα, έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι σκοπεύουν να προβούν στην αναγνώριση, υποστηρίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
Λίγο μετά τις 10:00 ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στο βόρειο και νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας τον Μάιο, προκαλώντας νέα έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, και περιόρισαν απότομα τη ροή βοήθειας, αυξάνοντας τον κίνδυνο λιμού.
Να σημειωθεί ότι η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ στη δυτική Ευρώπη που αναγνώρισε ένα παλαιστινιακό κράτος.
Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά έκαναν το βήμα αυτό πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Ανάκληση πρέσβεων
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian. Φωτογραφία: 29 Νοεμβρίου 2023: Η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στην αυλή έξω από το Δημαρχείο του Όσλο/Χ