ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Mailgate Ασημακοπούλου»: Ευθύνες στους… εκκαθαρισμένους

Εικόνα του άρθρου «Mailgate Ασημακοπούλου»: Ευθύνες στους… εκκαθαρισμένους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2024, 10:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, η οποία αποσύρθηκε από τις ευρωεκλογές μετά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων που τα χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει ψηφοφόρους, προσπαθεί να «ελέγξει τη ζημιά».

Με mail που απέστειλε σε παραλήπτες-τριες, δίνει τη δική της εξήγηση για το πώς έλαβε τα στοιχεία τους, αρχικά.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα δεδομένα τα πήρε σε ψηφιακή μορφή, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, από τον γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού της Ν.Δ., Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος καθαιρέθηκε ως ένας από τους τρεις υπεύθυνους της διαρροής.

Η κα Ασημακοπούλου τονίζει πως τα στοιχεία δεν προέρχονται από την πλατφόρμα για την ψήφο των αποδίων, αλλά είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και δεν περιλαμβάνουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία από την εγγραφή των αποδήμων στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου.

Την ίδια ώρα πάντως, ένα ρεπορτάζ στο Inside Story δίνει μια διαφορετική εκδοχή. Ο δικηγόρος Ξενοφώντας Κονταργύρης δεν είχε γραφτεί ποτέ σε κάποια λίστα επικοινωνίας της κας Ασημακοπούλου.

Η ευρωβουλευτής ωστόσο, αρχικά είχε ισχυριστεί ότι τα στοιχεία τα συγκέντρωσε «ως ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών», με ανάρτησή της στο X/Twitter.

O δε κ. Θεοδωρόπουλος, ένας από τους πιο… λαλίστατους ανθρώπους της ΝΔ στα social media, με αναρτήσεις σκληρής κομματικής γραμμής και αρκετή δόση λαϊκισμού, πλήθος retweet της «ομάδας αλήθειας», του «παραδημοσιογραφικού τομέα» της ΝΔ κ.α., αρχικά ήταν βέβαιος ότι «δεν θα τορπιλίσει κανείς την επιστολική ψήφο με διαστρέβλωση», όπως απαντούσε σε tweet της κας Ασημακοπούλου.

Στη συνέχεια βέβαια καθαιρέθηκε και η κα Ασημακοπούλου πλέον τον υποδεικνύει ως «κομιστή», σε αντίθεση φυσικά με την αρχική της εξήγηση, για το πώς συγκέντρωσε τις διευθύνσεις.

Η αποπομπή του κ. Θεοδωρόπουλου, καθώς και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, έγινε στις 15 Μαρτίου. Κάπου εκεί σταμάτησαν και οι αθρόες αναρτήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου.

Για το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της εισαγγελίας Αθηνών, καθώς και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Υποτίθεται ότι υπάρχει και ένα «τρίτο πρόσωπο», συνεργάτης του κ. Σταυριανουδάκη, που δεν κατονομάστηκε.

Ανοιχτά παραμένουν τα ερωτήματα για τις πολιτικές ευθύνες της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, αλλά και του προκατόχου της, Μάκη Βορίδη.

Το ρεπορτάζ του Inside Story είναι εδώ

Διαβάστε επίσης: Τι κόμμα, τι κράτος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back