ΒΟΥΛΗ

Η «λίστα Ασημακοπούλου» έφτασε στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Η «λίστα Ασημακοπούλου» έφτασε στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2024, 11:24
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή έφτασε το… mail της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την ενδεχόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων. Ανάμεσα στους υπογράφοντες βουλευτές, είναι και ο Ιωαννίνων, Γιάννης Τσίμαρης.

Το περιστατικό έχει ως εξής: Η κα Ασημακοπούλου φέρεται να απέστειλε προεκλογικό μήνυμα, που καλούσε σε στήριξη, σε χιλιάδες απόδημους.

Αρκετοί από αυτούς-ες κατήγγειλαν ότι δεν παραχώρησαν ποτέ τη διεύθυνσή τους στην κα Ασημακοπούλου, για τη χρήση σε κάποια λίστα επικοινωνίας, αλλά και ότι το mail στο οποίο δέχθηκαν το μήνυμα της ευρωβουλευτή της ΝΔ, ήταν αυτό που είχαν καταχωρήσει μόνο στην πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτησή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η προεκλογική επικοινωνία της κυρίας Ασημακοπούλου παραβιάζει κατάφορα τη νομοθεσία προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαφημιστικό newsletter που έλαβαν όσοι εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πέρα από την ενημέρωση για την καμπάνια της κυρίας Ασημακοπούλου και την υπόσχεση ‘θα επικοινωνώ μαζί σας τακτικά», καλούνται να εγγραφούν στο newsletter (γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχαν εγγραφεί) και αν δεν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν διαφημιστικό υλικό να κάνουν ‘απεγγραφή’ από τη λίστα ‘Απόδημοι’ (γεγονός που αποδεικνύει ότι χωρίς της συναίνεσή τους είχαν βρεθεί τα στοιχεία τους σε αυτή τη λίστα)».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισείουν παραβίαση των νομοθεσιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζητούν από την υπουργό Εσωτερικών να προσκομίσει τη σύμβαση με την ανάδοχο δημιουργίας της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο και διερωτώνται: «Εφόσον το υπουργείο δεν μπορεί να διασφαλίσει καν το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πως μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκλογέων και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας με επιστολική ψήφο;».

Η κα Ασημακοπούλου απάντησε ότι ουδέποτε έλαβε προσωπικά δεδομένα από το υπουργείο και πως τα mail είναι «στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών».


Ωστόσο, κάτω από την ίδια ανάρτησή της στο twitter, πολλοί χρήστες αμφισβητούν τα λεγόμενά της και ότι της παραχώρησαν προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους:





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back