ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγευτικές διακοπές στην Καμπότζη

Εικόνα του άρθρου Μαγευτικές διακοπές στην Καμπότζη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2018, 20:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1980, πριν από 38 χρόνια δηλαδή, τέσσερις μυστήριοι τύποι, με μυστήριο όνομα μπάντας, έβγαζαν ένα δίσκο που δεν ήταν καθόλου μυστήριος, αλλά εντελώς εριστικός, δυναμιτιστικός, διαφορετικός ακόμα και από τις τότε νόρμες του πανκ, πολιτικός και γενικώς, «γροθιά στο κατεστημένο» ή και στο κατεψυγμένο, αν προτιμάτε.

Οι Dead Kennedys, με το ήδη αμφιλεγόμενο όνομα, έκαναν ντεμπούτο το 1980 με το Fresh fruit for rotting vegetables, ρίχνοντας μια σειρά «καντήλια» στην Αμερική και στις αξίες της, κυρίως αυτές που επικαλείται σήμερα ο Τραμπ, αλλά και τις άλλες, τις «δημοκρατικές».

Κινητήρια δύναμη, εξαιρετικά εύφλεκτη και ασταθής σε όλα αυτά, ήταν ο Έρικ Ριντ Μπούτσερ, που αν δεν τον έχετε ακούσει με αυτό το όνομα, τότε σίγουρα τον αναγνωρίζετε ως Τζέλλο Μπιάφρα.

Αυτή η τεράστια φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης και πολιτικής λοιπόν, πλαισιωμένος από άλλους τρεις ιδίων χνώτων, έβγαλε ένα δίσκο με αναφορά στα ονόματα της «ιερής» και καταραμένης αμερικάνικης πολιτικής οικογένειας και εξώφυλλο, περιπολικά να καίγονται κατά τη «Λευκή νύχτα» του Σαν Φρανσίσκο.

Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, η «Λευκή Νύχτα» προκλήθηκε από τις δολοφονίες του δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο Τζωρτζ Μοσκόνε και του δημοτικού συμβούλου Χάρβι Μιλκ, του πρώτου αιρετού δημόσια δηλωμένου ως ομοφυλόφιλου. Ο  Μπιάφρα, ο οποίος έχει κατέβει για δήμαρχος της πόλης, έχει δηλώσει ότι αν εκλεγόταν, θα τοποθετούσε αδριάντα του δολοφόνου τους, Νταν Γουάιτ, με πληθώρα προσφερόμενων αυγών και πετρών στους καλεσμένους για πετάνε στο άγαλμα.

Και στα μουσικά όμως, δεν πάνε πίσω στην πρόκληση. Ο εφιαλτικός τόνος του πανκ-χάρντκορ των DK έκανε παρεΐτσα σε σαρκαστικούς και εφιαλτικούς στίχους του Τζέλλο: Holiday in Cambodia, Kill the poor, When ya get drafted, Let’s lynch the landlord και φυσικά, California uber alles.

Το FFFRV ήταν το πρώτο σημείο μιας ιστορίας που συνεχίζεται ακόμα, με αρκετά ξεκατινιάσματα και τους Kennedys με τον Μπιάφρα σε δρόμους χωριστούς.

Ήταν επίσης το πρώτο άλμπουμ που έφτυσε τόσο πολύ στα μούτρα του δυτικού καθωσπρεπισμού, που του πήρε μερικά χρόνια για να αντιδράσει…



 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back