ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άμα δεν σας αρέσει, να πάτε διακοπές στην Καμπότζη

Εικόνα του άρθρου Άμα δεν σας αρέσει, να πάτε διακοπές στην Καμπότζη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2019, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 39 χρόνια και κάτι μέρες, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1980, οι Dead Kennedys, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών, των διαστάσεων, των κόσμων και των μουσικών ειδών, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του. Το «Fresh Fruit for Rotting Vegetables» ήταν ένα τρομακτικά καινοτόμο και «επικίνδυνο» έργο τέχνης.

Όχι μόνο γιατί η μπάντα των τεσσάρων μυστήριων από το Σαν Φρανσίσκο, εκτός από πάνκικη, ήξερε και δέκα τόνους μουσική, ούτε γιατί ήταν μια φουλ προβοκατόρικη μουσική κολεκτίβα.

Ο «λόγος παραπάνω» ήταν και παραμένει ο Τζέλο Μπιάφρα, ο Έρικ Ριντ Μπούτσερ, ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει να μη συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από το ενορχηστρωμένο χάος.

Οι Kennedys λοιπόν, είχαν καταρχάς όνομα που στην Ελλάδα θα τους εξασφάλιζε ότι θα ήταν για πάντα ένα underground group. Δεύτερον, είχαν αποφασίσει να προκαλέσουν την αμερικάνικη κοινωνία που βολόδερνε και ετοιμαζόταν να πέσει στα χέρια του Ρίγκαν, ο οποίος μέχρι τότε είχε, μεταξύ άλλων, συμπρωταγωνιστήσει με μια μαϊμού σε ταινία. Τρίτον, μπορεί να καλόβλεπαν μουσικά τους Ramones και τους Clash, αλλά ήταν δέκα τόνους πιο σκοτεινοί στον ήχο τους.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ απεικονίζει περιπολικά να καίγονται, στα επεισόδια που ακολούθησαν την ποινή-χάδι που έλαβε ο δολοφόνος του Χάρβι Μιλκ, του ομοφυλόφιλου πολιτικού και του δημάρχου Τζωρτζ Μοσκόνε.

Το δε περιεχόμενο, είναι εκρηκτικό. Από το Too Drunk To Fuck στο Let’s Lynch the Landlord και από το I Kill Children στο Viva Las Vegas. Ανάμεσά τους, δύο απόλυτοι πανκ και γενικότερα, ύμνοι, το Holidays In Cambodia και το Kill The Poor, που το καθένα για ξεχωριστούς λόγους κρατάει μια διαχρονική επικαιρότητα. Στην κορυφή όμως, ήταν είναι και θα είναι το Callifornia Uber Alles, ένα εφιαλτικά σατιρικό κομμάτι με βομβιστικούς κιθαριστικούς τόνους.

Σήμερα, ο Τζέλο με τους Kennedys έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους. Το Fresh Fruit όμως κρατάει κεντρική θέση στις ακροάσεις των οπαδών, αλλά και στις συναυλίες τους.


 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3