Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση κλείνει τμήματα»

Εικόνα του άρθρου Μ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση κλείνει τμήματα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2022, 18:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε κλείσιμο-συγχωνεύσεις τμημάτων (και) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας δημιουργήσει όλες τις συνθήκες εκπλήρωσης μια αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των τμημάτων που στερήθηκαν φοιτητές λόγω της ΕΒΕ. Δηλαδή του ‘κόφτη’ που επέβαλλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με σκοπό να αποκλείσει χιλιάδες υποψήφιους από τα δημόσια ΑΕΙ. Άλλωστε, ‘τα κολέγια, κλέφτες θα γίνουν;’» αναφέρει η κα Τζούφη.

Προσθέτει δε ότι «η ουσία της ‘μεταρρύθμισης’» είναι η συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ναρκοθετώντας -πρώτα και κύρια- το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων» και ότι το νέο μοντέλο χρηματοδότησης «δοκιμάζει τις αντοχές των περισσότερων περιφερειακών ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».

Η κα Τζούφη τέλος, χαρακτήρισε την ΕΘΑΑΕ «’μακρύ χέρι’ του υπουργικού γραφείου, θεσπίζοντας κριτήρια χωρίς ακαδημαϊκή λογική που οδηγούν σε ανορθολογικές κατηγοριοποιήσεις. Μάλιστα, η ‘ανεξάρτητη’ αρχή τιμωρεί όσα ιδρύματα πρωτοστάτησαν στις συνέργειες ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίνοντας τον τόνο για μείωση της χρηματοδότησής τους».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «πρέπει να τους σταματήσουμε. Μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τους επιστημονικούς φορείς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back