Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Βρετανία: Υπέρ του Brexit η Βουλή των Κοινοτήτων

Εικόνα του άρθρου Μ. Βρετανία: Υπέρ του Brexit η Βουλή των Κοινοτήτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2017, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή των Κοινοτήτων εξουσιοδότησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση διήρκεσε τρεις ημέρες και κατέληξε στην ψηφοφορία, στην οποίαν 494 τάχθηκαν υπέρ και 122 τάχθηκαν κατά, με πλειοψηφία 372 βουλευτών.

Τον λόγο πλέον έχει η Βουλή των Λόρδων, η οποία σε διήμερη διαβούλευση στις 20 και 21 Φεβρουαρίου καλείται να μελετήσει τον προτεινόμενο νόμο των 140 σελίδων.

Πάντως, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων την τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit και επί των όρων της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Η υπόσχεση ωστόσο, διαφοροποιείται από την απορριφθείσα τροπολογία ως προς το ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας που θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους η Τερέζα Μέι δε θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για νέα διαπραγμάτευση, αλλά αντίθετα η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα υπάγεται στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγεται υψηλούς δασμούς και άλλους ανασταλτικούς όρους.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει διαμηνύσει ότι το ανώτατο χρονικό περιθώριο εκτείνεται μέχρι τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back