Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Brexit: Η συνέχεια στο σίριαλ

Εικόνα του άρθρου Brexit: Η συνέχεια στο σίριαλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2019, 20:18
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζήτησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit, με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα ανοίξει εκ νέου.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει βάσει προγραμματισμού από την ΕΕ, οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα άτακτο Brexit, μια καθυστέρηση στο Brexit ακόμα και την πιθανότητα να μην υπάρξει Brexit.

Ακολουθεί μια περίληψη του τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια:

 

Συνάντηση Μέι-Κόρμπιν

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει αρνηθεί να διεξάγει συνομιλίες για το Brexit με τη Μέι, δήλωσε χθες βράδυ μετά την ψηφοφορία στη βουλή ότι τώρα είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί της.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με πηγή στο κόμμα του να δηλώνει ότι ο Κόρμπιν θα πει στη Μέι πως μια έξοδος χωρίς συμφωνία πρέπει να φύγει από το τραπέζι και ότι η ίδια θα πρέπει να επιδιώξει το «εναλλακτικό σχέδιο» του κόμματός του για το Brexit.

Οι Συντηρητικοί της Μέι δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και καθώς πολλοί από τους δικούς της βουλευτές και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα --που στηρίζει την κυβέρνησή της -- αντιτίθενται στη συμφωνία με τη σημερινή της μορφή, η στήριξη των Εργατικών θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πρωθυπουργός μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο. Στη συνάντηση δεν αναμένεται πάντως να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

 

Η Μέι μιλά σε βουλευτές

Χθες κάποιοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός συμβολικού αιτήματος προς την κυβέρνηση να σταματήσει μια δυνητικά άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία. Η Μέι δήλωσε ότι θα μιλήσει με βουλευτές για να συζητήσουν πώς αυτή η έκβαση θα μπορούσε να αποτραπεί διασφαλίζοντας μια συμφωνία που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινοβούλιο.


Η Μέι μιλά σε ευρωπαίους ηγέτες

Η Μέι έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει στην ΕΕ επιδιώκοντας τις αλλαγές που ζητά το κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα σχέδια για τη μετάβασή της στις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν το Brexit και η Μέι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 19:45 ώρα Ελλάδας. Ο Τουσκ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία διαζυγίου δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

 

Επόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Η Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει το συντομότερο δυνατόν στο κοινοβούλιο μια αναθεωρημένη συμφωνία προς ψήφιση. Πριν από την προηγούμενη ψηφοφορία, η συζήτηση στο κοινοβούλιο κράτησε για πέντε ημέρες αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει και πάλι τέτοιας διάρκειας συζήτηση πριν την όποια ψηφοφορία.

 

Ημέρα εξόδου;

Η Βρετανία πρόκειται βάσει των όσων έχουν ψηφιστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Εάν δεν εγκριθεί έως τότε η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο, ή ίσως αναγκαστεί να ζητήσει μια παράταση του Άρθρου 50 προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για μια συμφωνία. Δεν είναι σίγουρο εάν η ΕΕ θα συμφωνήσει σε αυτό.


Μήνυμα Γιούνγκερ

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια «δικλείδα ασφαλείας» απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back