Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λιγότερο ακριβά εισιτήρια… από την αρχή

Εικόνα του άρθρου Λιγότερο ακριβά εισιτήρια… από την αρχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2017, 17:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πήρε την απόφαση να επιδοτήσει το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για έναν χρόνο με 115.000 ευρώ προκειμένου το τελευταίο να προβεί σε μείωση του ακριβού εισιτηρίου του σε αρκετά δρομολόγια.

Η απόφαση αυτή όμως είναι άκυρη και το δημοτικό συμβούλιο καλείται τώρα να επανέλθει επί του θέματος (την ερχόμενη Τετάρτη) και να επικυρώσει εκ νέου την προγραμματική σύμβαση με το αστικό ΚΤΕΛ. Κι αυτό επειδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έκρινε ότι η απόφαση του Φεβρουαρίου είναι άκυρη για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα επειδή υπέρ της επιδότησης του αστικού ΚΤΕΛ είχε ψηφίσει ο Νίκος Τσόλης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα.

Ο κ. Τσόλης έπρεπε να απέχει από την ψηφοφορία, καθώς συγγενής του α’ βαθμού, εξ αγχιστείας, είναι μέτοχος της εταιρίας Αστικό ΚΤΕΛ. Η εξέλιξη αυτή ενέχει και τον κίνδυνο να επιβληθεί στον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης ποινή αργίας.

Κι όλα αυτά εξελίχθηκαν λόγω των προσφυγών κατά της απόφασης που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η παράταξη στην οποία ανήκει ο κ. Τσόλης, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». Οι προσφυγές ήταν δύο: η μία ήταν κατά της συμμετοχής στην ψηφοφορία του κ. Τσόλη, του ίδιου του μέλους της παράταξής της δηλαδή, και η άλλη αφορούσε τα περί επανακαθορισμού των ζωνών της αστικής περιοχής Ιωαννίνων που συνδέεται με το κόμιστρο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε αποδεκτή μόνο την πρώτη προσφυγή, με τη δημοτική αρχή να δηλώνει, σε σχετική ανακοίνωσή της, «δικαιωμένη».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση της παράταξης του κ. Γκόντα και της δημοτικής αρχής. Η γραμμή της παράταξης του κ. Γκόντα, η οποία στηρίχτηκε σε εισήγηση του δημοτικού συμβούλου (αλλά και προέδρου του υπεραστικού ΚΤΕΛ) Γρηγόρη Γκίκα, ήταν ότι οι Γιαννιώτες πληρώνουν έτσι κι αλλιώς ακριβότερο εισιτήριο από αυτό που ορίζει η νομοθεσία λόγω του λαθεμένου τρόπου καθορισμού του ζωνικού συστήματος. Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς της, ο επανακαθορισμός των ζωνών θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τη μείωση του κομίστρου λόγω της επιδότησης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση της εταιρίας του Αστικού ΚΤΕΛ.

Σημειωτέον ότι η αρμοδιότητα για την οριοθέτηση των ζωνών με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανήκει στον κάθε περιφερειάρχη (ή νομάρχη, παλιότερα). Στην περιοχή μας, η πρώτη απόφαση για τον καθορισμό των ζωνών έγινε το 1988 και η απόφαση για την πρώτη τροποποίηση των ζωνών ήρθε τον Δεκέμβριο του 2004.

ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αποδέχτηκε τη σχετική προσφυγή της παράταξης του κ. Γκόντα, όπως αυτή είχε κατατεθεί. Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύεται από την απόφαση του (πρώην) νομάρχη Ιωαννίνων για τον καθορισμό των ζωνών. Όσο για το αν ισχύουν οι αποφάσεις του νομάρχη Ιωαννίνων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση περιορίζεται να πει ότι αυτές «δεν έχουν ακυρωθεί για παράβαση νόμου ή ανακληθεί ή τροποποιηθεί από το αρμόδιο προς τούτο όργανο και εξακολουθούν νόμιμα να ισχύουν», όπως και ότι «η υπηρεσία δεν δύναται να ασκήσει παρεμπίπτοντα έλεγχο των ως άνω αναφερόμενων αποφάσεων του νομάρχη Ιωαννίνων, οι οποίες έχουν διαφύγει τον ακυρωτικό έλεγχο και οι οποίες καλύπτονται από το τεκμήριο της νομιμότητας»…

Και από τη στιγμή που ισχύουν, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί επιδότησης του αστικού ΚΤΕΛ για μείωση του εισιτηρίου είναι σύννομη.

Για τις εξελίξεις αυτές, η δημοτική αρχή (η οποία ήταν αυτή που γνωστοποίησε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) στέκεται ιδιαίτερα στο πολιτικό σκέλος. «Η δημοτική αρχή παραμένει αταλάντευτη στην προσπάθεια που κάνει να ανακουφίσει της πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας κι έχει αποδείξει επανειλημμένα το κοινωνικό πρόσωπο.

Καλό θα ήταν το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου» αναφέρει. Και βέβαια δεν αφήνει ασχολίαστη την κίνηση της παράταξης του κ. Γκόντα κατά του κ. Τσόλη, επειδή ψήφισε «υπέρ» στην επίμαχη συνεδρίαση. «(Η παράταξη του κ. Γκόντα) κατάφερε να στραφεί ενάντια σε δικό της δημοτικό σύμβουλο ο οποίος κινδυνεύει και με την ποινή της αργίας, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία θεώρησε παράτυπη τη συμμετοχή του κ. Τσόλη στην ψηφοφορία» υπογραμμίζει.

Η νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των εισιτηρίων θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς βέβαια τη συμμετοχή του κ. Τσόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back