dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

«Λίγες» οι εξηγήσεις για τον ΕΟΔΥ

Εικόνα του άρθρου «Λίγες» οι εξηγήσεις για τον ΕΟΔΥ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2021, 08:50
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ελέγχεται συνεχώς για ανακρίβειες ή για «αστοχίες» καταγραφής και ούτε αυτή τη φορά η πολιτική ηγεσία του κατάφερε να εξηγήσει ακριβώς, πώς λειτουργεί το σύστημα και κυρίως, γιατί παρουσιάζονται ανακολουθίες στα στοιχεία.

Ήταν όμως μια πρώτη προσπάθεια εξηγήσεων, για έναν οργανισμό που δεν απαντάει καν σε επίσημα αιτήματα, όπως θα όφειλε. Οπότε, συγκαταλέγεται στα θετικά.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε την εξής ερμηνεία:

«Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια (…) Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ' όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση».

Η κριτική που έχει δεχθεί ο ΕΟΔΥ είναι ότι κάνει δύο καταγραφές, οι οποίες ενίοτε «μπλέκονται». Χαρακτηριστική η περίπτωση διπλής καταγραφής σε κρούσματα των Ιωαννίνων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ΕΟΔΥ τότε ρωτήθηκε σχετικά, δεν απάντησε ποτέ…

Ο κ. Κικίλιας έδωσε και άλλες ερμηνείες, οι οποίες πάντως δεν έχουν σχέση με το αν ο ΕΟΔΥ έχει ένα, δύο ή τρία παράλληλα συστήματα καταγραφής και δεν μπορούσε μέχρι πρότινος τουλάχιστον, να τα συντονίσει. Είπε δηλαδή ότι «Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση- εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους».

«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί» κατέληξε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας πρακτικά… επιβεβαίωσε το παράλληλο σύστημα: «Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία».

Αρνήθηκε φυσικά ότι αυτό συνιστά «διπλά βιβλία» και δεν έχει άδικο.

Ωστόσο, προσπαθώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα, επιβεβαίωσε σε ένα βαθμό το λόγο για τον οποίο ο ΕΟΔΥ δίνει κατά καιρούς ανακριβή ή καθυστερημένα χρονικά στοιχεία…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3