Μείζον είναι το θέμα που έχει προκύψει με τον τρόπο καταγραφής και κυρίως, αναφοράς των κρουσμάτων, από τον ΕΟΔΥ. Δύο δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, ένα στο «Βήμα» και ένα στη «Δημοκρατία», αμφισβητούν έντονα τις μεθόδους του ΕΟΔΥ και κάνουν λόγο για πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους επιστήμονες, άρα και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Το Βήμα βάζει «στο κάδρο» ευθυνών τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, που είναι προσωπική του επιλογή για τη θέση. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπάρχει «βαθιά δυσαρμονία» ανάμεσα σε αυτούς και τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.
Ως αιτία «τριβής» το «Βήμα» αναφέρει το μητρώο ασθενών και την καθυστερημένη καταγραφή. Λέει ότι εάν κρούσμα καταγράφεται στον «Ευαγγελισμό» ή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, δηλώνεται απευθείας. Αν εντοπιστεί από Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ), πρώτα αναφέρεται στον ΕΟΔΥ, ο οποίος το καταγράφει με άλλο ρυθμό. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν δύο παράλληλοι «δίαυλοι», ένας του ΕΟΔΥ και ένας του συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). «Όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι ολοφάνερα μια πρόχειρη συγκόλληση δύο διαφορετικών αρχείων συλλογής» αναφέρει το Βήμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΔΥ δέχεται πυρά για την αξιοπιστία του, η οποία είναι εξαιρετικά αναγκαία. Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών μηνών, ακόμα και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε αφήσει σαφείς αιχμές για λάθη και παραλείψεις του ΕΟΔΥ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ. Καχριμάνης έκανε αντίστοιχες καταγγελίες για νέα διπλή καταγραφή σε κρούσματα, προ λίγων ημερών. Το «μοτίβο» του λάθους, ταιριάζει σε αυτά που αναφέρει το «Βήμα».
Επίσης, οι πρόσφατες αναφορές του ΕΟΔΥ δεν αντιστοιχούν ακριβώς με τα αναφερθέντα, μαζικά κρούσματα σε νεοσύλλεκτους, στο στρατόπεδο Περάματος. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο διαφορετικής διαχείρισης από το αρμόδιο υπουργείο ή διαφορετικής καταγραφής ανάλογα με την εντοπιότητα. Όλα αυτά όμως είναι και εντελώς επουσιώδη, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα. Και όσο ο ΕΟΔΥ δεν εξηγεί, τόσο τα ερωτήματα διογκώνονται.
Ο ΕΟΔΥ όμως δεν έδειξε κάποια ευαισθησία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις καταγγελίες. Δεν απάντησε ποτέ στον «Τύπο Ιωαννίνων», όταν με επίσημο αίτημα ζητήσαμε διευκρινίσεις για τη διπλή καταγραφή του Σεπτεμβρίου.
Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει τα δημοσιεύματα: «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων» αναφέρει. Και όμως, ο οργανισμός δεν έχει δείξει σπουδή να δώσει εξηγήσεις για διαπιστωμένες ασάφειες ή ανακρίβειες. Ο ΕΟΔΥ είναι όμως ο πλέον αρμόδιος φορέας για την ενημέρωση και η στάση που κρατάει, συμβάλει περισσότερο στην ανάπτυξη σεναρίων και συνωμοσιολογικών θεωριών.
Το «Βήμα» αναφέρει ότι το θέμα βρίσκεται πλέον σε κυβερνητικό επίπεδο και ότι «στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενήμεροι για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση και τον κίνδυνο που περικλείει. Ορισμένοι μάλιστα έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων, που γίνεται η τελική συνεννόηση. Η πρόχειρη και βιαστική συγκόλληση δύο διαφορετικών μεθόδων καταγραφής έχει ως αποτέλεσμα να διατυπώνονται κατ’ επανάληψη έντονες απορίες για τη συμβατότητα των στοιχείων».
Για το θέμα έκανε δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων Βήμα και Δημοκρατία οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα».
Η κυβέρνηση πάντως καλύπτει μέχρι στιγμής τους κ.κ. Κικίλια και Αρκουμανέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει-κατά τη συνήθειά του- «fake news» τα δημοσιεύματα και αναφέρει μεταξύ άλλων: «H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της».
Λέει επίσης ότι «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις». Αυτή όμως η αναφορά, είναι που δέχεται κριτική για την αξιοπιστία της και ούτε ο ΕΟΔΥ, ούτε ο κ. Πέτσας απαντούν επαρκώς στα ερωτήματα που τίθενται…