Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το λαχείο που μοίραζε ακόμα και πολυκατοικίες

Εικόνα του άρθρου Το λαχείο που μοίραζε ακόμα και πολυκατοικίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2020, 00:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Άλλη μια παράδοση δεκαετιών δεν θα τηρηθεί και φέτος. Το πρωτοχρονιάτικο κρατικό λαχείο δεν θα κληρώσει, με τα καταστήματα ΟΠΑΠ να είναι κλειστά και με τους λαχειοπώλες να μην παίρνουν εξαίρεση τελικά.

Το πρωτοχρονιάτικο λαχείο κληρώνει (κλήρωνε) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κάθε χρόνο, εδώ και εννιά δεκαετίες. 

Αρχικά, το λαχείο αυτό ήταν πασίγνωστο ως Λαχείο των Συντακτών και μοίραζε μετρητά, αυτοκίνητα, σπίτια, μέχρι και πολυκατοικίες, χτίζοντας το «ελληνικό όνειρο» και το «είδος της ευτυχίας» ιδίως κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Σε καταχώρηση στον τοπικό Τύπο εν έτει 1962, το Λαχείο Συντακτών διαφήμιζε το κέρδος «3 σπίτια και 1 αυτοκίνητο» για τον 1ο τυχερό ως εξής: «Η οικογένεια θα έχη το σπίτι της και το αυτοκίνητό της. Η κόρη θα έχη τώρα την προίκα της με το δεύτερο σπίτι. Ο γυιος θα έχη εξασφαλισμένες τις σπουδές του με το εισόδημα του τρίτου σπιτιού!» (προφανής ο τρόπος καταμερισμός του κέρδους, εκείνη την εποχή).

Τι ήταν όμως το Λαχείο Συντακτών; Το πιο επιτυχημένο και πιο δημοφιλές ίσως λαχείο που υπήρξε ποτέ. Ξεκίνησε το 1928 ως λαχείο του ετήσιου χορού από την Ένωση Συντακτών –ανάλογα λαχεία είχαν κι άλλες επαγγελματικές οργανώσεις-, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών των δημοσιογράφων, οι οποίοι έπαιρναν πενιχρούς μισθούς και στερούνταν ασφάλειας και περίθαλψης.

Από το 1932 και μετά άρχισε να επεκτείνεται και το 1935 έγινε κανονικό λαχείο κληρώνοντας πολλά μετρητά, οικόπεδα και σπίτια. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη, και το Λαχείο Συντακτών, με τα πολλά έσοδά του, κατάφερε να δώσει μια ανεξαρτησία, σε οικονομικό επίπεδο, στον κλάδο των δημοσιογράφων. Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι κληρώσεις ήταν πιο πανηγυρικές, και η κάθε ελληνική οικογένεια εναπόθετε τις ελπίδες της, κάθε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην τύχη.

 Το 1967, η Χούντα αποφάσισε να το καταργήσει (όχι τυχαία προφανώς) και να το αντικαταστήσει με το πρωτοχρονιάτικο κρατικό λαχείο. Μετά τις αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), σε αντικατάσταση του «Λαχείου των Συντακτών» δημιουργήθηκε τότε ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (έχοντας ως ασφαλιστικό πόρο το αγγελιόσημο).

Και κάπως, το Λαχείο Συντακτών έγινε το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο ή αλλιώς το Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης το οποίο σήμερα αποτελεί προϊόν της εταιρίας «Ελληνικά Λαχεία», μέλος του ομίλου του ΟΠΑΠ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back