ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΛΑΣΥ Ηπείρου: «Σε εκφυλισμό οδηγείται η περιφερειακή επιτροπή»

Εικόνα του άρθρου ΛΑΣΥ Ηπείρου: «Σε εκφυλισμό οδηγείται η περιφερειακή επιτροπή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2024, 14:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου διαμαρτύρεται για ένα εγνωσμένο πρόβλημα, τον τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής, την οποία η περιφερειακή αρχή επιμένει να τη συγκαλεί σε χώρο ακατάλληλο και προβληματικό, για τη δημοσιογραφική κάλυψη, αλλά και τη διαφανή λειτουργία της.

Η παράταξη τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το κύριο πρόβλημα ως προς την διαδικασία της συνεδρίασης, που σχετίζεται με την ακαταλληλότητα του χώρου, αφορά την έλλειψη μικροφώνων οπότε και την απουσία δυνατότητας καταγραφής πρακτικών για ό,τι σημαντικό και ασήμαντο έχει λεχθεί εισηγητικά και στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού ελέγχου. Η μη καταγραφή πρακτικών οδηγεί σε αδυναμία αναδρομικού ελέγχου των τοποθετήσεων των μελών της επιτροπή και αποκρύπτει την συζήτηση που διενεργείται. Αυτό μπορεί να το επιδιώκει μόνο όποιος θέλει να αδυνατήσει τον δημόσιο έλεγχο και όποιος έχει να κρύψει κάτι».

Η παράταξη καταγγέλλει επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο συνεδριάζει η επιτροπή, οδηγεί «σε συνειδητό, πλήρη εκφυλισμό τη συζήτηση» και πως είναι «αδιανόητο συνεδριάσεις με 100 θέματα, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να επιδιώκεται σκοπίμως και κατ΄ εξακολούθηση από την πλειοψηφία να ολοκληρώνονται σε μια έως μιάμιση ώρα».

Περιγραφική είναι η παράταξη και για την υπόλοιπη διαδικασία: «Οι συνεδριάσεις με ευθύνη του προέδρου-περιφερειάρχη, αλλά και των υπολοίπων μελών της επιτροπής δεν έχουν καμία δομή και περιεχόμενο. Κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής ο περιφερειάρχης δεν εισηγείται κάθε θέμα αλλά απλά αναγιγνώσκει τον τίτλο του θέματος, τίτλος που συχνά δεν είναι ακριβής και σίγουρα δεν καλύπτει όλες τις πλευρές του υπό συζήτηση θέματος. Δεν υπάρχει τήρηση της διαδικασίας ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τα μέλη της επιτροπής, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις να γίνονται με διακοπή της ροής ανάγνωσης του περιφερειάρχη που προκαλεί συχνά ενόχληση διότι καθυστερεί η διαδικασία.

Ούτε καν ψηφοφορία δεν γίνεται για τα θέματα, με αποτέλεσμα η γραμματέας της επιτροπής να επικοινωνεί με τα μέλη της επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης για να καταγράψει τις ψήφους και τις πιθανές εκ των υστέρων τοποθετήσεις».

Εν τέλει, ζητάει να μεταφερθούν οι συνεδριάσεις στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, να τηρείται αυστηρά η στοιχειώδης διαδικασία των ερωτήσεων, των τοποθετήσεων και της ψηφοφορίας για κάθε θέμα και να παραβρίσκονται οι διευθυντές-τριες των υπηρεσιών για να απαντάνε σε ερωτήματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back