Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 6-09-2021, 09:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος για τον Μίκη Θεοδωράκη:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζει την θλίψη του Γιαννιώτικου λαού για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Με το έργο του έδωσε δύναμη σε όσους αγωνίζονται να έχουν οι άνθρωποι όλα όσα δικαιούνται: ψωμί, «φως» και το τραγούδι.

Έβαλε με την μουσική του σε κάθε λαϊκό σπίτι, στα χείλη του λαού, τους μεγάλους μας ποιητές.

Η μουσική του θα ζει, θα εμπνέει και θα διαπαιδαγωγεί, οι γειτονιές του κόσμου θα δυναμώνουν από αυτή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε ένα μέρος της πολυτάραχης ζωής του στην πόλη μας. To 1932 o πατέρας του ήταν ο υπεύθυνος για τη διάνοιξη δρόμων στα ξεχασμένα απόμακρα τότε Ζαγοροχώρια,  αφού χρημάτισε για μια τριετία περίπου στη θέση του αναπληρωτή γενικού διοικητή Ηπείρου, από το 1930 μέχρι το 1932, αλλά και  πιο πριν   δεκαέξι χρονών, αμούστακο αγόρι, ο πατέρας του το 1913 είχε έρθει, για να πολεμήσει τους Τούρκους. Έτσι η ΕΗΜ το 2012 εξέδωσε  τις "Πολεμικές Σελίδες" τού Γεωργίου Μ. Θεοδωράκη, πολυαγαπημένου του πατέρα. Το 1932 ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν 7 ετών. Σε αυτό το διάστημα,  πήγε στις πρώτες τάξεις του σχολείου, στο Καπλάνειο.

 Η πόλη μας είναι υπερήφανη που ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε τα πρώτα του μαθητικά  χρόνια  σ’ αυτή».

Προτείνει να μετονομαστεί το Δημοτικό Ωδείο σε «Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων Μίκης Θεοδωράκης», το Πνευματικό Κέντρο  να ετοιμάσει πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του και το Δημοτικό Ραδιόφωνο να παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες  δικές του συνθέσεις και να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες μέχρι την ταφή του.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa