ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη

Εικόνα του άρθρου Τριήμερο πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2021, 16:22
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών.

Η χώρα κηρύχτηκε σε τριήμερο πένθος, με απόφαση της κυβέρνησης.

Ο εκλιπών εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας:

«Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά:

«Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!»

Ο γ.γ. του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης:

«Η Ρωμιοσύνη  φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια  μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερη πλούσια στο διηνεκές»  ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡα 25 Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της  Ολομέλειας, αναφερόμενος στην απώλεια του σπουδαίου Έλληνα, κατά την  έναρξη της ομιλίας του στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την  μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού για την νέα γενιά.

Το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα προσωπική επιστολή του Μίκη, προς το γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Θεοδωράκης είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουτσούμπα

«Ο Μίκης Θεοδωράκης προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: "Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ' το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη". Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής"».

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ:

«Ο Μίκης με το έργο και την παρουσία του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και ταξίδεψε την Ελλάδα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η απώλειά του αφήνει ένα τεράστιο κενό που πάντα θα προσπαθεί να γεμίσει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης.

Και στην οικουμένη που γέμισε με μουσικές του Μίκη πάντα θα χορεύει κάποιος Ζορμπάς με την ψυχή της Ρωμιοσύνης».


Η Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Οι Πολίτες για την Ανατροπή

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back