Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριάκος Ρόκος-Ρουμπίνα Σαρελάκου στην Πινακοθήκη «Ε. Αβέρωφ»

Εικόνα του άρθρου Κυριάκος Ρόκος-Ρουμπίνα Σαρελάκου στην Πινακοθήκη «Ε. Αβέρωφ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2022, 18:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του θεσμού των «Δημιουργικών Συναντήσεων», φιλοξενεί φέτος δύο σημαντικούς καλλιτέχνες: τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο και τη ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου. Τα εγκαίνια της έκθεσης των δύο καλλιτεχνών θα γίνουν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι,

O Κυριάκος Ρόκος παρουσιάζει φέτος μια άλλη πλευρά του έργου του: 50 συνολικά σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές «Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021» και «Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή», στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη «συνδιαλλαγή» του με τη σύγχρονη εποχή της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα αυτόνομο κομμάτι της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δεν είναι δηλαδή προσχέδια που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για τη γλυπτική του, αλλά αυτόνομα και ολοκληρωμένα έργα τέχνης.

Η Ρουμπίνα Σαρελάκου, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, παρουσιάζει μια ενότητα 40 ξυλογραφιών σε πλάγιο ξύλο που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Αντλώντας έμπνευση αρχικά από τα προσωπικά της βιώματα στο Παρίσι εικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. αποτυπώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο με τα άψυχα αντικείμενα...

Η έκθεση συμπληρώνεται με μια εντελώς πρόσφατη δημιουργία της – μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Τέλος, εκτίθενται και οι πρωτότυπες μήτρες τεσσάρων χαρακτικών έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει την τέχνη της ξυλογραφίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος και υπογράφει το κείμενο στον δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό και ομιλίες των καλλιτεχνών.

Θα διαρκέσει δε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2023.

Ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης: 10.00 - 16.00, καθημερινά πλην Τρίτης.

Οι χώροι της Πινακοθήκης είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.


* Στη φωτογραφία, έργο της Ρ. Σαρελάκου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back