ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Εικόνα του άρθρου «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2023, 18:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής» θα φιλοξενήσει η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό ζωγράφο-ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, o οποίος παραμένει ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Θα είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, 90 χρόνια από το θάνατο, της οποίας την επιμέλεια έχει η δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση είναι αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας και πολυετούς μελέτης της επιμελήτριας, η οποία, 22 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης μονογραφίας της, επιστρέφει στον Οικονόμου με νέο βλέμμα που διεισδύει στα μυστικά της τέχνης του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας συγχρόνως και τη σημαντική θέση που κατέχει στην πρωτοπορία της νεοελληνικής τέχνης.

Ο Μιχάλης Οικονόμου διαμόρφωσε μια απόλυτα προσωπική ζωγραφική γλώσσα και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της νεοελληνικής τέχνης στο πεδίο της τοπιογραφίας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του, με τους πρωτοποριακούς για την ελληνική ζωγραφική της εποχής πειραματισμούς στα υλικά μέσα του: στο χειρισμό των χρωμάτων και στις φέρουσες επιφάνειες πάνω στις οποίες ζωγράφιζε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης «Εξετάζοντας διεξοδικά το έργο του Μιχάλη Οικονόμου στη σύντομη τροχιά της σταδιοδρομίας του (και της ζωής του), έχει κανείς την αίσθηση ότι τα απλά, κοινότοπα θέματα που ο καλλιτέχνης σταθερά πραγματεύεται αποτελούν ουσιαστικά προσχήματα για να κατακτήσει ζωγραφικά το “θέμα” που αταλάντευτα τον απασχολεί, το δικό του δηλαδή εσωτερικό-ψυχολογικό “τοπίο”. Θαρρείς πως από έργο σε έργο, “κυνηγά” ένα ιδεατό τοπίο που συνεχώς του ξεφεύγει (…). Η διαλεκτική μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, υλικού και άυλου, οπτικού και απτικού, συμπαγούς/στατικού και ρευστού/φευγαλέου, καθώς και οι ψευδαισθητικές ιδιότητες της ζωγραφικής εικόνας έχουν βρει στην τέχνη του Οικονόμου πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές».

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχουν αναλάβει: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2023-15 Ιανουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

Και ένα ντοκιμαντέρ

Με αφορμή τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της έκθεσης Οικονόμου, η Πινακοθήκη Αβέρωφ θα παρουσιάσει σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Η αυτοβιογραφία ενός πορτρέτου: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ». Πρόκειται για μια 30άλεπτη ταινία που παρακολουθεί τον καλλιτέχνη για ένα διάστημα δυόμιση περίπου μηνών καταγράφοντας την πορεία της δημιουργίας του έργου, το οποίο και θα εκτίθεται πλέον στην Πινακοθήκη Αβέρωφ.

Η προβολή θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:30. Από 3 Οκτωβρίου, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά ( https://www.averoffmuseum.gr/oi-kallitehnes-miloyn και στο (371) Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ - YouTube).


Στη φωτό: Έργο του Μιχάλη Οικονόμου, "Το σπίτι που ονειρεύεται"

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back