Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Kύπρος-Φωτιές: «Τραγωδία χωρίς προηγούμενο»

Εικόνα του άρθρου Kύπρος-Φωτιές: «Τραγωδία χωρίς προηγούμενο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2021, 18:40
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις, μέχρι πρότινος αγνοούμενοι, από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κύπρου Νίκος Νουρής, «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα.

Οι εθελοντές της Πολιτικής 'Αμυνας έχουν εντοπίσει σήμερα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού. Ταυτίζονται οι πληροφορίες ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για τους τέσσερεις Αιγύπτιους που από χθες αργά το απόγευμα αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης κινητοποίηση, έχει αποκλειστεί ο χώρος, μεταβαίνουν ιατροδικαστές για να υπάρξει ταυτοποίηση».

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από χθες στις 10 το βράδυ. Είχαμε με τη βοήθεια των drones χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών σε εξέλιξη, όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση.

Τα τέσσερα άτομα απανθρακώθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το πύρινο μέτωπο που βρισκόταν σε εξέλιξη στην κοινότητα Οδού στην επαρχία Λάρνακας.


Έκκληση Αναστασιάδη

Έκκληση όπως όλοι επαγρυπνούμε για όσους ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας προκαλούν πυρκαγιές, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τις τεράστιες πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας ως άνευ προηγουμένου καταστροφές, πέραν αυτών της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι έχει καταστραφεί έκταση πέραν των 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974. 


Δύσκολη η κατάσταση

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις συνεχείς προσπάθειες για κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή της Βαβατσινιάς, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε ότι «το πλάνο που έχει καταρτιστεί κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αφού και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones δεν έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα.

Παρακολουθούνται οι μεγάλες εστίες που εξελίσσονται σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, μεταξύ των χωριού Οδού και Αγίων Βαβατσινιάς. Εκεί δίδεται μεγαλύτερη έμφαση, καθώς είναι μια περιοχή δύσκολη για τα πτητικά μέσα, οπότε γίνεται μια μετακίνηση επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχει μια αισιοδοξία, αλλά παραμένει δύσκολη η κατάσταση, αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται αποφάσεις αναλόγως και του πώς προκύπτει η εξέλιξη με τις εστίες αναζωπύρωσης.

Αναμένουμε τις επόμενες ώρες ότι θα μπουν στη μάχη και το ένα αεροπλάνο από την Ελλάδα - δυστυχώς, το δεύτερο αεροπλάνο, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα - και βεβαίως και τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται και ενημέρωση για τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από την Ιταλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back