Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Σταθμός η κατάθεση χαρτών

Εικόνα του άρθρου Κυπριακό: Σταθμός η κατάθεση χαρτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2017, 01:51
ΚΟΣΜΟΣ

Το πρωί της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών προς τα ΜΜΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή Νίκου Αναστασίαδη, του Μουσταφά Ακιντζί, του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η διάσκεψη είναι αποτέλεσμα της κατάθεσης, στην τριμερή διάσκεψη που έληξε σήμερα το βράδυ, για πρώτη φορά στα χρονικά, χαρτών της κάθε πλευράς για ρύθμιση της εδαφικής πλευράς του Κυπριακού.

Σε συνάντηση των δύο ηγετών, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είχε συμφωνηθεί, αντηλλάγησαν οι χάρτες επί του εδαφικού, που κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, 28,2% για την ε/κ πλευρά και 29,2%, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών».

Οι χάρτες αντηλλάγησαν παρουσία και τριών χαρτογραφών, από την ε/κ, την τ/κ πλευρά και τα ΗΕ. Από τη μελέτη του τ/κ χάρτη εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα, δηλαδή το ποσοστό του 29,2%, «την ίδια στιγμή υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».

«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία, και δεν μπορώ να δω τίποτα στον κόσμο που να δείχνει ότι θα δημιουργηθεί καλύτερη ευκαιρία αν περιμένουμε τέσσερις μήνες, ή οκτώ μήνες, ή δύο χρόνια ή 42 χρόνια, όπως έγινε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει τίποτα σε διεθνές επίπεδο που να δείχνει ότι ο κόσμος γίνεται περισσότερο εποικοδομητικός, ότι οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, ότι τα προβλήματα ξεπερνιούνται πιο εύκολα, ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες βοηθούν ακόμα περισσότερο», επεσήμανε ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην αυριανή διάσκεψη λέγοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι διαφωνίες επί του εδαφικού είπε ο εκπρόσωπος θα συζητηθούν ξανά αργότερα όταν οι ηγέτες επανέλθουν στο τραπέζι για την εσωτερική πτυχή της λύσης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με μήνυμα του στο twitter αναφέρει ότι η κατάθεση χαρτών αποτελεί σταθμό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και σημείωσε ότι η προσπάθειες θα συνεχιστούν. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back