Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Διακοπή των συνομιλιών για 20 Νοεμβρίου (upd)

Εικόνα του άρθρου Κυπριακό: Διακοπή των συνομιλιών για 20 Νοεμβρίου (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2016, 01:54
ΚΟΣΜΟΣ

Oι διαπραγματεύσεις  επί του εδαφικού αποφασίστηκε να διακοπούν για μια εβδομάδα και να συνεχιστούν εκ νέου και πάλι στην Ελβετία, αυτή τη φορά στη Γενεύη στις 20 Νοεμβρίου. 

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, το νέο ραντεβού για τις 20 Νοεμβρίου ήταν αίτημα που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος και στο Μοντ Πελεράν έχει συζητηθεί το εδαφικό και άλλα θέματα.
Επί του παρόντος δεν τέθηκε θέμα πολυμερούς διάσκεψης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί επιτρέπει την αισιοδοξία. Εάν όμως είπε ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται.  Αναφερόμενος στην πολυμερή διάσκεψη, επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά, θα δώσει το πράσινο φως μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνημένος χάρτης.


Αρνητικός φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσον αφορά στο αίτημα πολιτικών κομμάτων να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προτού προχωρήσει στη λήψη απόφασης στις συνομιλίες. 

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Ανδρέα Πιμπίσιη στο Μοντ Πελεράν, οι πληροφορίες από την Ελβετία αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι πως το αίτημα δεν θα ικανοποιηθεί. Πρόθεση του ΠτΔ είναι να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τις συνομιλίες της Ελβετίας όταν επιστρέψει στο νησί και όχι προηγουμένως.

Να σημειωθεί ότι δεν κρίθηκε αναγκαίο μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επικοινωνήσει είτε με τον Πρόεδρο της Βουλής, είτε με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.

Πληροφορίες που μεταδίδονταν από κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ΠτΔ θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Ωστόσο, γύρω στις 21:00 ώρα Κύπρου αρμόδια πηγή, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφερε: «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Με ανακοινώσεις τους σήμερα τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να γίνει μια συζήτηση, πριν την οποιαδήποτε απόφαση για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.


ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Στο μεταξύ ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των τριών κριτηρίων καταβάλλουν οι ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. 

Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση στο Μοντ Πελεράν αφού σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Πολίτης», Γιώργος Κασκάνης, δεν τίθεται πλέον θέμα παράτασης της διαδικασίας η οποία θα ολοκληρωθεί απόψε. Οι ηγέτες θα επιστρέψουν στην Κύπρο το Σάββατο το πρωί. 

Οι συσκέψεις των ηγετών με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, για να ακολουθήσει στις 11:30 η συνάντηση των ηγετών, κατά την οποία συνεχίστηκε η συζήτηση επί των κριτηρίων, με την απόσταση θέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές να παραμένει. 

Έντονη ήταν η φημολογία από Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για κατάθεση χάρτη από την τουρκοκυπριακή πλευρά, πληροφορία ωστόσο, η οποία διαψεύστηκε από πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας. 

Οι δύο  ηγέτες επικεντρώνονται στην προσπάθεια να επιτύχουν συμφωνία ή και πρόοδο σε τρία βασικά κριτήρια επί του εδαφικού: Τον αριθμό επιστροφής προσφύγων, το ποσοστό εδαφών και το ποσοστό της ακτογραμμής.

Επιδίωξη, είναι η συμφωνία επί των κριτηρίων, ή η ανακοίνωση προόδου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για συνέχιση της διαδικασίας στη Λευκωσία. 

Βασικοί άξονες της διαπραγμάτευσης είναι, το ποσοστό της ακτογραμμής που θα υπάρχει σε κάθε συνιστώσα πολιτεία, το ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί με την επίτευξη λύσης και το θέμα του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, για τους ελληνοκύπριους είναι βασικό θέμα η δυνατότητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων να επιστρέψει με εδαφικές αναπροσαρμογές στις εστίες του.

Για την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και συγκεκριμένα ζητείται να μην υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να επηρεάζουν μεγάλη μάζα ατόμων, που θα χρειαστεί να μετακινηθούν με την επιστροφή των προσφύγων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back