ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Προσωρινή αποφυλάκιση για οκτώ ακτιβιστές

Εικόνα του άρθρου Κωνσταντινούπολη: Προσωρινή αποφυλάκιση για οκτώ ακτιβιστές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2017, 13:58
ΚΟΣΜΟΣ

Την υπό όρους προσωρινή αποφυλάκιση οκτώ ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισε χθες το βράδυ το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η διευθύντρια του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εσέρ. 

Αντίθετα το δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο Τανέρ Κιλίτς, ο πρόεδρος του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο που είχαν ήδη αποφυλακιστεί προσωρινά καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση, διώκονται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι απέρριψαν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Στην πλειονότητά τους οι ακτιβιστές είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο, ενώ έπαιρναν μέρος ένα σεμινάριο στο νησί Μπουγιούκαντα, ανοικτά της Κωνσταντινούπολης. Ο Κιλίτς, ο οποίος παρακολούθησε τη χθεσινή διαδικασία μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη φυλακή της Σμύρνης όπου κρατείται, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο καθώς οι αρχές διατείνονται ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι ακτιβιστές κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να προκαλέσουν «χάος» υποκινώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρόμοιες με εκείνες της άνοιξης του 2013, οι οποίες είχαν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back