ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχική επένδυση 50 εκατ. δολάρια στην Energean Israel

Εικόνα του άρθρου Αρχική επένδυση 50 εκατ. δολάρια στην Energean Israel
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2017, 17:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία με την Kerogen Capital ξεκινάει ο όμιλος Energean. Πρόκειτα για έναν όμιλο διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund manager), ο οποίος δραστηριοποιείται στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο οποίος συμφώνησε να επενδύσει στην Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% οι άδειες εκμετάλλευσης των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Η Kerogen Capital ιδρύθηκε το 2007 και διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά έχουν επενδυθεί από οργανισμούς με συντηρητική επενδυτική λογική, όπως ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, funds που δραστηριοποιούνται σε χορηγίες, κ.α. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Kerogen Capital στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Kerogen Capital, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, πρόκειται να επενδύσει ένα αρχικό ποσό ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ενόψει της επένδυσης ύψους περίπου 1,3 δισεκ. δολαρίων για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων. Το ποσό της επένδυσης θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των μελετών του Σχεδιασμού των εγκαταστάσεων (Front End Engineering Design) και του Σχεδίου Ανάπτυξης (Field Development Plan) των δύο κοιτασμάτων, o οποίος έχει ήδη ανατεθεί στην TechnipFMC.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις ισραηλινές αρχές, η Kerogen Capital θα κατέχει το 50% της Energean Israel.

Σχετικά με τη συμφωνία με την Kerogen Capital, ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και πρόσθεσε «Ετοιμαζόμαστε για την υποβολή του Σχεδίου Ανάπτυξης στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς, έχοντας παράλληλα προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με δυνητικούς πελάτες για την σύναψη συμβολαίων.

Η Energean θεωρεί το Ισραήλ ως έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, όχι μόνο μέσω των δύο κοιτασμάτων που έχει ήδη αποκτήσει αλλά και μέσα από τις προοπτικές που δημιουργεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 24 υπεράκτιων οικοπέδων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προοπτικές αυτές υποστηρίζονται τόσο από την κυβερνητική πολιτική όσο και από τις δυνατότητες εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων».

Ο κ. Ρήγας αναλαμβάνει και διευθύνων σύμβουλος της Energean Israel

Από την πλευρά του ο κ. Roy Franklin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kerogen, ο οποίος αναλαμβάνει μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Energean Israel, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι επιδόσεις της Energean μιλούν από μόνες τους. Η εταιρεία έχει επαναφέρει επιτυχώς σε τροχιά ανάπτυξης το κοίτασμα του Πρίνου, αυξάνοντας σταθερά την παραγωγή και τα αποθέματα. Η Kerogen έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με την Energean για να υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin.

H συγκεκριμένη επένδυση προσφέρει στην Kerogen την ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί σε μία μεγάλης έκτασης ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εντός μιας χώρας του ΟΟΣΑ. Είναι μια επένδυση η οποία χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές προοπτικές απόσβεσης και, καθώς εξελίσσεται στο άμεσο μέλλον,  δίνει τη δυνατότητα, να αξιοποιηθεί και η τάση υποχώρησης στα κόστη που κυριαρχεί στον τομέα διεθνώς».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back