Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Δομπόλη: Η σύμβαση που δεν μπορεί να υπογραφεί ακόμη

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Δομπόλη: Η σύμβαση που δεν μπορεί να υπογραφεί ακόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2023, 15:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» στον Δήμο Ιωαννιτών για να υπογράψει τη σύμβαση για το έργο της κατασκευής διοικητικού κέντρου (Δημαρχείου) με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη. Η συγκεκριμένη χρήση για το κτίριο αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αμφισβήτηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να είπε ναι, αλλά η σύμβαση κόστους 12,48 εκατ. ευρώ (ποσοστό έκπτωσης 0,11% επί του προϋπολογισμού) δεν μπορεί να υπογραφεί, τουλάχιστον όχι ακόμη. Το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει δηλαδή.

Kι αυτό επειδή η χρηματοδότηση των 12,5 εκατ. ευρώ δεν έχει εξασφαλιστεί. Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Δήμου, το επόμενο βήμα είναι η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Κάτι για το οποίο η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφεύγει οποιαδήποτε εκτίμηση, καθώς οι προσκλήσεις για υποβολή έργων δεν έχουν ανοίξει ακόμη. «Το επόμενο βήμα είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο» αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο είχε ενταχθεί το καλοκαίρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή καταθέτει απόσπασμα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου –κάτι που δεν συνηθίζεται: «Από τον έλεγχο των υποβληθέντων ενώπιον του Κλιμακίου στοιχείων δεν διαπιστώθηκαν νομικές πλημμέλειες κατά τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου του ελεγχόμενου έργου και συνεπώς δεν συντρέχει νόμιμος λόγος που θα κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης». Με τον τρόπο αυτόν δίνει απάντηση εμμέσως πλην σαφώς και στην κριτική που είχε δεχθεί εντός της Οικονομικής Επιτροπής για σχεδόν μηδενικό ποσοστό έκπτωσης.

«Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που θα δώσει τη δυνατότητα να διασωθεί ένα ιστορικό κτίριο των Ιωαννίνων και παράλληλα να αποκτήσει η πόλη ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο. Ένα διοικητικό κέντρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και του Δήμου ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τον διακριτό ρόλο του Πανεπιστημίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος.

Σε αναμονή λοιπόν του νέου ΕΣΠΑ.

Το έργο προκηρύχθηκε με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή». Αυτό σημαίνει ότι η όποια αρχιτεκτονική του μορφή, όπως αυτή αποφασιστεί από την ανάδοχο εταιρία, είναι «δεσμευτική».


Διαβάστε: Δομπόλη 30: Η διαδρομή ενός κτιρίου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back