ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Κούφιοι εκβιασμοί» για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου «Κούφιοι εκβιασμοί» για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2021, 19:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα επιμένει στο θέμα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει επαρκείς απαντήσεις από την περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η όλη ιστορία επιβαρύνει τελικά τους πολίτες και κάνει λόγο «κούφιους εκβιασμούς από Περιφέρεια, Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και Δημάρχους». Όπως επαναλαμβάνει, στη νέα της ανακοίνωση, όσο οι ΣΜΑ δεν ολοκληρώνονται  τόσο οι Δήμοι επιβαρύνονται με δαπάνες για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους μέχρι το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι.

«Αντί η Περιφέρεια Ηπείρου να σπεύσει να τελειώσει το έργο, έχει επιδοθεί σε παζάρια με τον ΦοΔΣΑ και τους Δημάρχους, εκβιάζοντας εκατέρωθεν για το ποιος θα κάνει την ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ όταν θα τεθούν σε λειτουργία. Συμφωνούν όλοι στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας και τσακώνονται δήθεν για το διαγωνισμό, για το ποιος θα κάνει τη δοκιμαστική λειτουργία, πόσα χρόνια θα διαρκεί η κάθε σύμβαση με τους ιδιώτες κ.λπ.» τονίζεται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εδώ και δύο μήνες έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου μια σειρά από έγγραφα για το έργο των ΣΜΑ, τα οποία… καθυστερούν. Ωστόσο, «μετά και μετά από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, μας προώθησε δύο υπηρεσιακά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι μόνο για τους ΣΜΑ Μετσόβου, Άρτας  Ιωαννίνων και Ζίτσας  έχει γίνει προσωρινή παραλαβή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τον ΣΜΑ Ηγουμενίτσας η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει εκδώσει ένα έγγραφο βάσει του οποίου δεν έχει γίνει προσωρινή παραλαβή της κατασκευής του ΣΜΑ, και ένα έγγραφο βάσει του οποίου έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του εξοπλισμού. «Άρα μένει να διευκρινιστεί τι εμποδίζει την προσωρινή παραλαβή του έργου. Και τέλος για τους ΣΜΑ Πωγωνίου, Δ. Καραϊσκάσκη και Πρέβεζας δεν έχει γίνει καν παραλαβή του εξοπλισμού!» αναφέρεται.

«Κι όσο η Περιφέρεια Ηπείρου καθυστερεί να παραδώσει τους ΣΜΑ, τόσο ο ΦοΔΣΑ δίνει με μικρο-συμβάσεις τη μεταφορά του υπολείμματος με τιμές ακόμα μεγαλύτερες από  αυτές που προβλέπονταν στο διαγωνισμό που ακύρωσε πρόσφατα η Αποκεντρωμένη. Κι ενώ οι Δήμοι δεν μπορούν καν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο, πληρώνουν συνολικά 5,2 εκατ. το χρόνο στην ΤΕΡΝΑ για την περίφημη εγγυημένη ποσότητα» αναφέρει  «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η παρέμβαση κλείνει με την παράταξη να ζητά εκ νέου την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη λειτουργία  του έργου των ΣΜΑ χωρίς εργολάβους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3