Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοροναϊός: Πώς είναι η κατάσταση στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Κοροναϊός: Πώς είναι η κατάσταση στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2020, 16:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης με τον κοροναϊό, προχώρησε οι φορείς της Ηπείρου, σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η σύσκεψη δεν έγινε διαδικτυακά, αλλά διά ζώσης, και με μερικούς από τους συμμετέχοντες να έχουν και τις μάσκες τους.

Καταρχάς, ειπώθηκε η βασική αρχή της όλης υπόθεσης: αν η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της μετάδοσης του κοραναϊού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων της νόσου.

Σε ανακοίνωση για τη σύσκεψη που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, σημειώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στα Γιάννενα έχουν καταγραφεί μόνο δύο κρούσματα, δίνοντας τέλος και στις φημολογίες περί κρουσμάτων που δεν ανακοινώνονται. Παράλληλα, γίνεται η επισήμανση ότι όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί προς έλεγχο από πρόσωπα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή οι δύο ασθενείς, είναι μέχρι σήμερα αρνητικά. Επίσης, η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και σε αυτή περιλαμβάνονται και τα μέλη του εκδρομικού γκρουπ που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους.

«Με την ευκαιρία απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη όσα ανεύθυνα διαδίδονται, αλλά σε αυτά που υπεύθυνα ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ» τονίζεται.

Ενδιαφέρον έχει ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου θα είναι αυτή που θα ενημερώνει όποτε θα κρίνεται αναγκαίο. Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για τα δύο κρούσματα, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί αρκετή… παραφιλολογία.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν κατά νοσοκομείο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη νοσηλεία ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για τον προέλεγχο που απαιτείται να γίνεται  ώστε να μην επιβαρύνονται τα Τμήματα Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων.

Τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την εξέταση των δειγμάτων που θα αρχίσει να γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις επόμενες ημέρες,  τα οποία, όπως τονίστηκε, πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά από τα Νοσοκομεία.  

Αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί ενίσχυση  του προσωπικού των Μ.Ε.Θ. και γενικά των νοσοκομείων από άλλες δημόσιες δομές, ως επίσης σε μέσα και αναλώσιμα υλικά. 

Τέλος, οι φορείς για μια ακόμη φορά απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να μη μεταβαίνουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται, αλλά πρώτα να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για οδηγίες.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως έκλεισαν τα σύνορα με Αλβανία και Ιταλία, εκτίμησε ότι ο κόσμος άρχισε να πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτεία και αναφέρθηκε και στην ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν στην Περιφέρεια τα νοσοκομεία για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος,  συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Νικόπουλος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, οι διοικητές των των τεσσάρων νοσοκομείων της Ηπείρου κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back