ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα του άρθρου Κοντονής: Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2020, 14:24
ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». 

«Αποχωρείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ;», ρωτήθηκε ο κ. Κοντονής: «Όχι, παραιτήθηκα από την ΚΕ και τα καθοδηγητικά όργανα της συμμαχίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Μόνο τον σύντροφο πρόεδρο έχω ενημερώσει», ανέφερε.

Επισήμανε ότι παραμένει μέλος του κόμματος και εξήγησε ότι τον οδήγησε στην παραίτηση «όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος, με μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο».

«Είναι άλλο το κόμμα και άλλο τα καθοδηγητικά όργανα», διευκρίνισε. «Δεν θέλω», πρόσθεσε σε άλλο σημείο, «να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και το λέω δημόσια μήπως συνέλθουν κάποιοι» και έκανε έκκληση «στα μέλη του κόμματος, στους απλούς αγωνιστές και αγωνίστριες της παράταξης που δίνουν τη μάχη της προοδευτικής παράταξης και της αριστεράς, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο».

«Είναι συνολικά μια πορεία που εγώ βλέπω ότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας», υποστήριξε, διευκρινίζοντας, όμως, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις εκπροσωπήσει και μπορεί να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία ακριβώς γι' αυτό το ζήτημα». 


Ο Ποινικός Κώδικας

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία».

Και εξήγησε ότι «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

Επίσης είπε, σχετικά με τα καταδικασθέντα πλέον μέλη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «αποφυλακίστηκαν με την παρέλευση του 18μήνου που είναι συνταγματική διάταξη. Επειδή είχα διαπιστώσει, είχα δει προβλήματα, είχα πει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή εκ μέρους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το εισάγει στη βουλή προς συζήτηση. Αυτό είχα πει. 

Από τη στιγμή που πήρε την ευθύνη να το εισάγει στη βουλή και μάλιστα με εκείνη τη διαδικασία, η οποία ήταν ελεγχόμενη, κατά τη γνώμη μου και το είπα στη Βουλή, γιατί δεν τα λέω αυτά, τώρα. Τα είπα όταν ήμουν βουλευτής. Είχα πει να μην τους ψηφίσουμε τους κώδικες, ή να τους ψηφίσουμε να ισχύσουν σε ένα βάθος χρόνου, μέχρις ότου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω, ότι αυτά τα πράγματα, εγώ τα είχα θέσει. Και για αυτό ακριβώς μίλησα στη Βουλή. Το τονίζω αυτό. Τις αλλαγές στον κώδικα τις ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back