Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Κομμένο Άρτας: Η σφαγή που δεν ξεχνιέται

Εικόνα του άρθρου Κομμένο Άρτας: Η σφαγή που δεν ξεχνιέται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2021, 23:31
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήταν τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, όταν  τα ναζιστικά στρατεύματα προχώρησαν στο Κομμένο Άρτας σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή ως αντίποινα για την παρουσία ανταρτών στην περιοχή.

Μια μαύρη σελίδα της ανθρωπότητας γράφηκε εκείνη την ημέρα. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα, από τα οποία τα 97 ήταν παιδιά, από τεσσάρων μηνών έως 15 χρονών, και 119 γυναίκες.

Στο Κομμένο, η φετινή τελετή μνήμης ολοκαυτώματος Κομμένου μπορεί να ήταν λιτή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.

Στην εκδήλωση μνήμης χαιρετισμό έκανε η δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση. Το χρονικό της σφαγής ανέλυσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Θανάσης  Παπαδόπουλος. Χαιρετισμό απέστειλε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ. Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών με την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων, και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους. Ιδιαίτερα συγκινητική, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Hermine Poppeller, η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Sibylla Bendig, ο ακόλουθος της ελβετικής πρεσβείας στην Ελλάδα Rocco Vitale, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος κ.ά.

 Ο Δήμος Νικ. Σκουφά, σε ανακοίνωσή του, απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους δύο καλλιτέχνες του συλλόγου «Σεβασμός προς την Ελλάδα, Χρήστο Παππά, εικαστικό, και Αμάρ Μπάζιτς, αρχιτέκτονα, που «με την εικαστική τους παρέμβαση θέλησαν να επαναφέρουν μνήμες από την ημέρα της σφαγής».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back