Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 2-12-2019, 16:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 500 έως 1.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα διανείμει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε 200.000 νοικοκυριά, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.

Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.

Το σίγουρο είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μικρότερο, στο σύνολό του, από πέρυσι, ακολουθώντας έτσι την τακτική περικοπών στις επιδοματικές πολιτικές που εφαρμόζει «άρρητα» η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης, παρότι θα δοθεί προκαταβολικά, αφορά, επί του παρόντος, μόνο όσες αγορές γίνουν μέσα στο 2019 και στο «παράθυρο» των 45 ημέρων από τη μέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα αιτήσεων.

Το επίδομα του κοινωνικού μερίσματος καθιερώθηκε ως «αντίμετρο» το 2017 και διένειμε το ποσό των 720 εκατ. ευρώ. Το 2018 διανεμήθηκαν 710 εκατ. ευρώ.

Φέτος, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το ακριβές ποσό που θα διανεμηθεί, ενώ μάλλον δεν θα γίνει με διαδικασία αιτήσεων.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα