ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνική Οικονομία: Τα «πώς» και «τι» στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Κοινωνική Οικονομία: Τα «πώς» και «τι» στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2022, 16:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της Ηπείρου και οι φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, ένας επιχειρηματικός τομέας που βρίσκεται σε ανάπτυξη και στην Ήπειρο, ήταν το σημείο αναφοράς της ημερίδας που διοργάνωσε, το προηγούμενο Σάββατο 19 Νοεμβρίου η Ένωση «Κοινό ΚΑΛΟ» Ηπείρου με τη συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΡΑ energy και την ΚΟΙΝΕΡΓΕΙΑ, στο Σουφαρί Σεράι.

Ήταν η πρώτη φορά που με επίσημο τρόπο το τοπικό «οικοσύστημα» της κοινωνικής οικονομίας συναντήθηκε και «συστήθηκε» στον έξω κόσμο, για μια δραστηριότητα που ήδη αριθμεί πάνω από 100 ανθρώπους σε όλη την Ήπειρο, οι οποίοι-ες εργάζονται και ασχολούνται με τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Το ίδρυμα «Χάινριχ Μπελ» της Θεσσαλονίκης και το DOCK διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της ημερίδας, ένα σεμινάριο για ΚΟΙΝΣΕΠ και φορείς ΚΑΛΟ, παρουσιάζοντας στην πράξη μια σειρά «οργανωτικά» εργαλεία.

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Υπάγονται στους ίδιους ακριβώς φορολογικούς μηχανισμούς και υποχρεώσεις με όλες τις υπόλοιπες εταιρίες, φορολογούνται το ίδιο, αντίθετα με τις αρχικές εξαγγελίες περί απαλλαγών κ.λπ. και είναι υποχρεωμένες να δράσουν στην ίδια αγορά, όπου δρούνε και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά σχήματα, με μια βασική διαφορά: το όποιο κέρδος τους δεν το προσπορίζονται «ιδιοκτήτες» ή ακόμα και τα μέλη, αλλά επανεπενδύεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α.

Στην ημερίδα, η Ένωση ΚΑΛΟ παρουσίασε την ιστοσελίδα της, όπου υπάρχουν όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ-μέλη, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία κ.λπ. Επίσης, οι ενεργειακές κοινότητες παρουσίασαν ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της ενεργειακής δαπάνης, για τα νοικοκυριά και όχι μόνο. 

Περισσότερα για την ΚΟΙΝΕΡΓΕΙΑ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τέλος, η διευθύντρια των ΓΑΚ Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου, ξενάγησε τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ στην έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο, στο ισόγειο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, η δημοτική σύμβουλος Τατιάνα Καλογιάννη, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Στέφος και Θανάσης Οικονόμου, ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας κ.α. Απών ήταν ο επίσημος Δήμος Ιωαννιτών, παρότι προσκλήθηκε…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back